Un ghid complet pentru Transfăgărășan

Transfăgărășanul este cu siguranța unul dintre cele mai frumoase drumuri din țară și un magnet pentru turiștii care vizitează România. Considerat „Cel mai bun drum din lume” de celebrul prezentator Top Gear Jeremy Clarkson, acest drum fabulos ne fascinează de fiecare dată când îl parcurgem.

Vă planificați o călătorie, pentru a vă bucura de Transfăgărășan în toată splendoarea lui, acest ghid este cel mai potrivit pentru a putea alege cele mai plăcute și interesante puncte de oprire pe parcursul acestui traseu.

Transfăgărășanul, este unul dintre cele mai grozave locuri de vizitat din România, traseul parcurs fiind conectat la zone montane foarte frumoase, care vă vor face să vă doriți să reveniți ori de câte ori veți avea ocazia, cu mare bucurie.

Călătorie de o zi sau sejur de weekend, Transfăgărășan vă va captiva definitiv. Impunător și dificil, pentru conducătorii auto, fascinant și misterios, pentru amatorii de drumeții și fotografie, nu a existat turist care să nu fie impresionat într-un mod extraordinar de această minunată realizare a omului și de peisajele spectaculoase ale masivului Făgăraș, pe cei 151 de kilometri ai traseului. Veți trece printre cele mai înalte vârfuri montane din România, Moldoveanu și Negoiu.

Condusul pe Transfăgărășan este o experiență incredibilă, deoarece va trebui să faci nenumărate viraje în ac de păr, permițându-ți să admiri unele dintre cele mai uimitoare priveliști. Este o călătorie uimitoare care te duce în vârful muntelui, unde te poți relaxa cu puncte de belvedere incredibile și te poți bucura de o ceașcă de ceai lângă lacul glaciar Bâlea. Acest drum strategic, construit la începutul anilor 1970, leagă Transilvania de Muntenia și urcă la o altitudine de 2.042 metri, făcându-l al doilea cel mai înalt pas de munte asfaltat, din România, după Transalpina.

Ești gata sa te aventurezi pe Transfăgărășan?

Iată tot ce trebuie să știi despre acest drum incredibil, Iată tot ce trebuie sa știi despre Transfăgărășan.

Despre Transfăgărășan

Autostrada Transfăgărășan a fost construită între 1970 și 1974, în timpul președinției lui Nicolae Ceaușescu, care dorea să aibă acces militar rapid peste munți în caz de necesitate, după invazia Cehoslovaciei, în 1968, de către Uniunea Sovietică. Construcția Transfăgărășanului a avut un cost financiar ridicat, dar și uman.

Totuși, martorii , dintre cei care au lucrat la realizarea acestui drum, mărturisesc că au făcut sacrificiile impuse de această construcție, cu mândria materializării unui lucru extraordinar pentru România, dar și din dorința arzătoare de realizare a unei noi legături rutiere, cu frații de peste Carpați. Realitatea le dă dreptate, iar cei care au realizat această magnifică șosea, merită toată aprecierea și prețuirea noastră, a celor care ne bucurăm astăzi, de rodul muncii și sacrificiului lor, mai ales că dificultățile de construcție, dar și provocările inginerești, au fost dintre cele mai mari. Poveștile lor sunt impresionante, dar vă las să le descoperiți în călătoriile dvs., pe impetuosul Transfăgărășan.

Drive on Transfagarasan

Transfăgărășan, care înseamnă peste Munții Făgăraș, leagă Transilvania de sudul României, începe din localitatea Bascov, jud. Argeș și se termina în Cârțișoara, jud. Sibiu. Transfăgărășanul este un drum de munte asfaltat, foarte bine întreținut, care ne duce până la 2.042 m altitudine. Datorită altitudinii sale mari, înseamnă că această autostradă poate fi folosită doar până la 3-4 luni în fiecare an, în restul lunilor, Transfăgărășan ul este acoperit de zăpadă, fiind impracticabil pe anumite porțiuni de drum.

Transfăgărășan ul este al doilea cel mai înalt pas de munte din România după Transalpina. Este un drum plin de serpentine, punctat cu viraje abrupte în ac de păr, curbe lungi în S și coborâri strânse. Continuă să fie una dintre atracțiile de top din România printre pasionații de șofat, ciclism și drumeții. Rețineți că viteza medie este de aproximativ 40 km/h și nu ar trebui să vă aventurați dincolo de această limită. Drumul este frumos asfaltat, ceea ce face o experiență de condus lină până în vârf, unde veți găsi Lacul Bâlea și Cascada Bâlea. De-a lungul drumului, vei traversa 5 tuneluri și mai multe viaducte decât orice alt drum din România. La Lacul Bâlea, Transfăgărășanul trece prin Tunelul Bâlea (cunoscut și sub numele de Tunelul Capra), cel mai lung tunel rutier din România cu 884 m.

Fapt interesant: Secțiunea de nord a Transfăgărășanului este folosita pentru competiții anuale de ciclism, inclusiv Turul României și Turul Ciclist Sibiu.

Transfagarasan highway in Romania as seen from above

De unde să începeți călătoria pe Transfăgărășan

Există două moduri de a porni autoturismul Transfăgărășan:

Dinspre Nord – Aceasta este modalitatea noastră preferată de a explora Transfăgărășanul și dacă este posibil vă recomandăm să faceți acest traseu, de preferință. Este mult mai spectaculos, mai special. Porniți din Cârțișoara, din jud. Sibiu și urcați spre faimosul lac glaciar Bâlea. Pe parcurs, ar trebui să te oprești, pentru a vedea Cascada Bâlea și Panorama Transfăgărășan, ideale pentru fotografii fabuloase. Odată ajuns la Lacul Bâlea, vă recomand să vă opriți și să vă odihniți la Cabana Bâlea Lac. Există și o parcare, lângă lac. Oprește-te și savurează o mâncare tradițională românească. Dacă aveți timp, vă recomandăm să rezervați cazare la una dintre cabanele situate în adâncul munților. Nu veți regreta. Vă veți transpune în altă lume, magică, așteptând parcă, să răsară din ceața și norii care pot acoperii munții la un moment dat, a unor ființe magice, de poveste.

De la Bâlea Lac aveți mai multe trasee de drumeții în munți, cum ar fi spre Șaua Caprei, Vf. Iezerul Caprei, Vânătarea lui Buteanu, Monumentul Alpiniștilor, Vârful Negoiu și Vârful Moldoveanu. La coborâre veți trece pe lângă Barajul Vidraru, care este un must-see în România.

Moldoveanu peak from Transfagarasan

Din Sud – via Curtea de Argeș, de unde începe oficial șoseaua Transfăgărășan. Din București, va dura în jur de 4 ore și jumătate pentru a ajunge în vârful Transfăgărășanului, la Bâlea Lac. Cu toate acestea, alocați mai mult timp, deoarece veți trece prin câteva atracții uimitoare, la care ar trebui să vă opriți și să vă bucurați de ceea ce oferă.

Vezi Mănăstirea Curtea de Argeș, mănăstirea Anei lui Manole, care este plină de istorie și folclor, vezi Cetatea Poenari, ruinele cetății vechi de secole, care după ce veți urca cele 1.480 de trepte, veți fi răsplătiți cu o priveliște minunată a munților înconjurători.

Opriți-vă la Valea lui Stan, pentru o cascadă și vedeți Barajul Vidraru, un baraj înalt de 166 m, finalizat în 1966, cu panoramă uimitoare. Odată ajuns la Lacul Bâlea puteți face o pauză pentru a admira zona sau puteți face câteva trasee de drumeții. Dacă sunteți obosit, acesta este momentul să vă rezervați cazarea peste noapte.

Dacă vă plac drumețiile, atunci rămâneți peste noapte, este o necesitate. Când sunteți pregătiți, continuați drumul pe Transfăgărășan, spre Cârțișoara. Aceasta este cea mai bună parte a Transfăgărășanului, așa că asigurați-vă că sunteți odihnit și pregătit pentru această parte a călătoriei. Vei coborî din vârful muntelui spre vale. Acolo se termina aventura ta la Transfăgărășan. De aici vă puteți întoarce la București sau puteți merge la Brașov sau Poiana Brașov pentru și mai multe aventuri montane.

Nu vrei să conduci? Rezerva o excursie de o zi din București, pe Transfăgărășan. Merită!

Vidraru dam as seen from above - en route to Transfagarasan

Telecabina Transfăgărășan

Dacă vrei sa te bucuri de Transfăgărășan de sus, poți lua o telecabina de la Cascada Bâlea pana la Lacul Bâlea. Lungimea traseului telecabinei este de 3700 m, pornește de la altitudinea de 1200m până la 2040m.

Telecabina are curse zilnice programate la următoarele ore: 09.30, 12.00, 15.00, 16.45. Este important să rețineți că telecabina circulă în fiecare zi a anului, așa că atunci când vizitați în afara sezonului, aceasta este singura modalitate de a ajunge la Lacul Bâlea.

Prețul de persoană este de 40 RON, pe sens, la care se adaugă costul pentru diverse categorii de bagaj. Vă rugăm să rețineți că, dacă vremea este prea vântoasă, telecabina nu va funcționa.

Dacă decideți să urcați cu telecabina, puteți merge înapoi la Cascada Bâlea pe jos. Traseul de drumeție merge de la lac, prin Valea Doamnei, până la cascadă și durează aproximativ 2 ore și 30 de minute. În vârf, la Bâlea Lac, se află o mulțime de tarabe cu mâncare de stradă, suveniruri și produse artizanale locale, dar și restaurant. Este un loc cu adevărat pitoresc, unde găsiți locuri de parcare și relaxare.

Transfagarasan cable car going towards the station at Balea Waterfall

Cel mai bun moment pentru a vizita Transfăgărășanul

În perioada 1 noiembrie 2021 – 1 iulie 2022, drumul Transfăgărășan este închis. Verificați întotdeauna condițiile meteo înainte de a conduce pe Transfăgărășan. Puteți verifica actualizările în direct verificând acest site web. Cel mai bun moment pentru a vizita Transfăgărășanul este vara, ideal în august. Este, de asemenea, sezonul de vârf, așa că vor fi mult mai mulți vizitatori aici decât de obicei și de multe ori este posibil sa circulați „bară la bară”.

Este important de reținut că lacul glaciar Bâlea este situat la 2000 metri altitudine, ceea ce înseamnă că este foarte bine ca întotdeauna să aveți o jachetă sau ceva impermeabil, cu dvs., deoarece vremea se poate schimba în orice moment.

Driving through snow Transfăgărășan

Chiar dacă în partea de jos a Transfăgărășanului sunt peste 30 de grade, vremea poate fi cu ceață, umedă și chiar înghețată în vârf, asta făcându-l și mai interesant de vizitat. Chiar și în timpul sezonului, când Transfăgărășanul este deschis, se poate circula pe el doar între orele 6:00 și 22:00. Cel mai bine este să rezervi cazare peste noapte dacă crezi că va trebui să conduci în afara acestor ore.

Sfat: Transfăgărășanul a devenit foarte popular ce destinație de călătorie, așa că, dacă este posibil, cel mai bine este să evitați să conduceți pe Transfăgărășan în weekend sau sărbătorile legale.

Frozen Balea Lake Transfăgărășan

La ce să vă așteptați pe parcurs

Autostrada Transfăgărășan este o atracție incredibilă, în sine, cu puncte belvedere uimitoare dar și cu versanți impunători și văi minunate, de-a lungul drumului. Dar poți face mult mai multe în călătoria ta și poți descoperi locuri și atracții incredibile, pe parcurs.

Transfăgărășan ul este un drum deosebit și pentru ca te duce spre traseul de drumeții către cel mai înalt vârf din România: Vârful Moldoveanu la 2544 m. Mai mult, peste 20 de vârfuri cu înălțimi care depășesc 2000 m pot fi găsite aici.

Vârfuri cu altitudini peste 2400 – 2500 m precum Vf. Moldoveanu cu 2544 m, Vf. Negoiu cu 2535 m, Vf. Mare Vistea cu 2527 m, Vf. Lespezi cu 2522 m sau Vf. Vânătarea Buteanu cu 2507 m. După cum vă puteți da seama, Transfăgărășanul nu este doar pentru pasionații de șofat, ci și pentru pasionații de drumeții și alpinism.

Există nenumărate lacuri alpine care se găsesc și în munții Făgărașului și între 30-70 de lacuri glaciare. Apa din aceste lacuri alpine este adesea limpede și incredibil de curată.

Va recomand cu încredere sa faceți călătoria întreagă de la Cârțișoara la Mănăstirea Curtea de Argeș pentru a va bucura de toate bogățiile pe care le oferă șoseaua Transfăgărășan, pe parcurs. Adăugați următoarele, în itinerariu: Castelul de Lut Valea Zânelor , Mănăstirea Cârțișoara, Cascada Bâlea, Panorama Transfăgărășan, Lacul Bâlea, Barajul Vidraru, Valea lui Stan, Cetatea Poenari, Mănăstirea Curtea de Argeș.

Cel mai înalt punct, Lacul Bâlea

Lacul Bâlea este un lac glaciar situat la 2.034 m altitudine de-a lungul Transfăgărășanului. Când ajungi la acest lac, știi că ești în vârful acestui drum extraordinar. Este cel mai bun loc pentru a vă opri, deoarece există un loc de parcare dedicat.

Este accesibil cu mașina, pe Transfăgărășan, în timpul verii, iar în restul anului cu telecabina, de la Cascada Bâlea. Pe lacul Bâlea sunt deschise pe tot parcursul anului două cabane, Cabana Paltinu și Cabana Bâlea Lac, precum și o stație de salvamont. În apropiere se află, pe timpul; iernii, și un hotel de gheață, primul hotel de gheață din Europa de Est.

Dacă ți-e foame, mergi la Cabana Bâlea Lac, unde te poți delecta cu mâncare tradițională românească. Meniul se schimbă în fiecare sezon, iar prețurile sunt în jur de 18 Ron pentru un aperitiv (supă), 60 Ron pentru principal și 30 Ron pentru desert.

Balea lake - glacial lake at the top of Transfagarasan

Pentru mâncăruri delicioase, de stradă, poți să mergi la tarabe și să comanzi kürtőskalács, un desert maghiar, sau micii românești, serviți cu pâine și muștar. La lac este cel mai bun moment să te plimbi, să faci poze uluitoare și veți avea parte de un moment în care veți realiza cât de incredibil este peisajul, cu adevărat. Este și locul ideal pentru a lua câteva suveniruri de la tarabele artizanilor români locali.

Există mai multe trasee de drumeții de care vă puteți bucura, de asemenea. Iată recomandările noastre. De la Lacul Bâlea la Lacul Capra – 31 min (1,6 km) dus. De la Lacul Bâlea la Vf. Laița – 56 min (2,4 km) dus. De la Lacul Bâlea la Vânătarea lui Buteanu – 48 min (2,2 km) dus. De la Lacul Bâlea la Vârful Moldoveanu – 4 h 12 min (12,6 km) dus. Vă rugăm să rețineți că majoritatea acestor trasee sunt dificile, deoarece sunt înalte și adânci în munți. Pentru a vă crea rutele, vizitați komoot.

Balea lake chalet on top of transfagarasan

Sfaturi pentru a conduce pe Transfăgărășan

Transfăgărășanul este un drum greu de condus și nu este pentru cei slabi de inima. Această șosea este pentru șoferii experimentați pentru că, fiind foarte solicitantă, este și periculoasă. Cu atâtea întorsături, agrafe de păr și curbe, vei avea un timp mult mai bine și mai ușor să conduci o mașină automată. Dacă nu ești un șofer experimentat, cel mai bine sa lași pe seama experților și sa angajezi un ghid turistic care sa te ducă la Transfăgărășan într-o excursie de o zi.

Luați întotdeauna acest drum în serios și dacă drumul este închis din cauza condițiilor meteo, asigurați-vă că respectați indicatoarele și nu forțați înaintarea. Dacă la un moment dat începeți să vă simțiți nesigur cu privire la conducerea pe acest drum, doar întoarceți-vă la unul dintre punctele de refugiu. Siguranța pe primul loc!

Gorgeous transfagarasan chalet in Romania with fog

Amintiți-vă că puteți parca întotdeauna mașina la Cascada Bâlea și puteți face drumeții până la Lacul Bâlea sau puteți lua telecabina. Acesta este un compromis frumos pentru șoferii mai puțin experimentați. Multe dintre virajele în ac de păr nu au barieră de protecție sau semne reflectorizante, motiv pentru care ar trebui să conduceți întotdeauna încet, să mențineți limita de viteză și să conduceți numai în timpul zilei. Aveți răbdare și nu permiteți altor șoferi să vă provoace să conduceți mai repede decât vă simțiți confortabil.

Când este în sigur, semnalizați-le să vă depășească și să continue cu viteza dorită. Rețineți că acest drum este folosit de bicicliști, precum și de ciobani cu turmele lor de oi. Așa că mergeți ușor și încet. Există animale sălbatice pe și în jurul șoselei Transfăgărășan, mulți urși, în urcarea spre Lacul Bâlea. Respectați fauna sălbatică și nu conduceți prea repede în jurul lor pentru a le speria.

Driving Snow Wall Transfăgărășan

Conducând pe Transfăgărășan

Dacă nu am reușit sa vă conving pana acum ca șoseaua Transfăgărășan este una dintre cele mai bune pe care se poate circula, atunci poate un comentariu făcut de Top Gear: în 2009 Jeremy Clarkson spunea ca Transfăgărășanul este cel mai bun drum din lume.

Transfăgărășanul este foarte bine întreținut, priveliștile sunt excepționale, iar călătoria cu mașina, pe acest traseu, vă va oferi unele dintre cele mai emoționante trăiri din timpul unei călătorii rutiere, pe care le-ați încercat vreodată. Veți avea momente în care inima se va umple de adrenalină, dar una peste alta, vă asigur că aventura pe Transfăgărășan va fi una dintre cele mai incredibile dintre cele pe care le veți avea vreodată.

Întrebări despre Transfăgărășan

Am făcut Transfăgărășanul de 3 ori în viata mea și de-a lungul anilor am primit o serie de întrebări de la oameni dornici sa o experimenteze. Pentru a fi mai ușor, iată întrebările frecvente, cu toate răspunsurile pentru tine.

Conducerea pe șoseaua Transfăgărășan este sigura?

Da, este sigur să circuli pe Transfăgărășan, atâta timp cât respecți limita de viteză și circuli pe șosea, doar când este deschis oficial.

Există benzinării pe parcurs?

Nu, nu sunt benzinării pe Transfăgărășan. Puteți face plinul chiar înainte de Cârțișoara la o benzinărie Lukoil. Dacă o să conduceți dinspre sud, faceți plinul imediat după Curtea de Argeș, la o benzinărie Rompetrol.

Stunning vista points from Transfagarasan

Ar trebui să conduc o mașină cu c.v. manuală sau automată?

Dacă puteți, va recomand, 100%, sa conduceți un autoturism cu c.v. automată, pe Transfăgărășan. Călătoria ta va fi mult mai plăcută și mai ușoară, chiar o încântare. Dacă închiriați o mașină, luați una cu c.v. automată și cu un motor bun. Veți conduce pe munte cu viteză mică, așa că trebuie să vă asigurați că mașina dvs. poate face totul cu ușurință.

Ar trebui să iau un ghid turistic?

Dacă nu sunteți un șofer relaxat sau experimentat, rezervarea unui tur de la București sau orice alt oraș, pe Transfăgărășan, pentru o excursie de o zi, ar putea fi cea mai bună idee. Aceste tururi se fac cu șoferi experimentați, cu ani de experiență, pe orice vreme și indiferent de starea drumului.

Transfăgărășan sau Transalpina?

Ambele sunt drumuri superbe care ar trebui vizitate atunci când sunteți în călătorie, prin România. Transfăgărășanul este mai spectaculos, chiar puțin mai periculos, cu ale lui serpentine și curbe în „ac de păr”. De asemenea, este mai popular. Transalpina este un drum mai lin, pe platou, dar nu mai puțin încăntător. Mai puțin dificil, dar cu puncte de belvedere la fel de uimitoare, pe traseu.

E de ajuns o zi pentru Transfăgărășan?

Dacă începi la prima oră, dimineața, atunci da, o zi ar trebui să fie suficientă. De obicei este, pentru cei mai mulți turiști. Cu toate acestea, dacă doriți să faceți unele dintre traseele de drumeție, să vă opriți pentru câteva ore pentru a explora zona, atunci vă recomandăm să rezervați cazare peste noapte. Vă recomandăm acest hotel numit Cabana Conacul Ursului deoarece are cele mai rezonabile prețuri și recenzii. Restul, trebuie contactate individual pentru a rezerva prin telefon sau prin e-mail, dar majoritatea sunt rezervate cu luni în avans.

Ar trebui să conduc sau să merg cu bicicleta?

Ambele sunt la fel de distractive, dar să știți că ciclismul poate fi o provocare pe Transfăgărășan. Mulți bicicliști urcă cu mașina cu prietenii până în vârful muntelui, la Lacul Bâlea, apoi coboară cu bicicleta pe Transfăgărășan. Există totuși mulți bicicliști cărora le place să facă toată șoseaua, cu bicicleta. Va trebui să fiți foarte odihniți, și să fiți pregătiți pentru vremea imprevizibilă. Vă poate surprinde în orice moment.

Visiting Transfagarasan on weekends can get really busy

Transfăgărășanul este, cu siguranță, cel mai impetuos drum, din România și una dintre principalele atracții turistice,din țară. Parcurge un cadru natural de poveste, în Masivul Făgăraș, cu puncte belvedere extrem de frumoase, parcurgerea lui oferindu-vă ocazia să trăiți momente unice, în care adrenalina vă va inunda corpul. Este cu siguranță ceva de adăugat la lista ta de dorințe, ca un must-do, atunci când călătoriți prin România. O să trăiți momente magice, iar dacă veți fi la volan, considerați condusul pe Transfăgărășan ca un test suprem.

Luați în considerare oportunitățile de drumeție, pe cărările din impunătorul masiv Făgăraș. Niciodată să nu ignorați în a fi pregătiți pentru orice vreme, care e foarte schimbătoare în această zonă. Dacă nu sunteți experimentat, apelați la un ghid cu experiența și totdeauna să aveți posibilitatea de a contacta Salvamontu-ul.

Apropo de asta, abia așteptăm să auzim păreri, de la tine. Povestește-ne despre aventura ta, pe Transfăgărășan în secțiunea de comentarii de mai jos!

Share this post
Cory from You Could Travel entering Senso-ji in Tokyo, Japan

Cory Varga – Cory Varga is a Tokyo-based licensed travel agent and published travel writer. Her main expertise is writing about Japan, where she happily lives with her husband.
Cory published her first book on Japanese customs and manners because she’s obsessed with everything Japan and wants to share more about the local customs with the rest of the world.
While Cory has visited hundreds of destinations and has lived in 7 different countries, Japan remains her favorite place to live and write about. Cory is multilingual, and she lives in Tokyo, Japan with her husband.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *