Călătoriile nostre în locuri noi sau revederea celor care ne-au impresionat, făcând din acestea destinații de suflet, vor fi însoțite, întotdeauna, și de dorința noastră de a ne întoarce acasă cu ceva reprezentativ pentru acele locuri. Pentru cei dragi, dar mai ales pentru noi, cadouri mai practice sau simboluri, suvenirurile reprezintă mici ancore care ne vor lega, permanent, de destinațiile respective.
România, cu minunatul tezaur tradițional, cu locuri de o frumusețe extraordinară, nu face excepție în a oferii suveniruri românești într-o varietate bogată.
Cele mai interesante suveniruri tradiționale românești pe care să le aduci acasă cu tine și să sărbătorești călătoria ta în România cu familia și prietenii pot fi reprezentate de arta și bucătăria tradițională.
Cu siguranță vei dori să achiziționezi câteva suveniruri românești incredibile care să aduci acasă, cu tine, bucuria trăită în fiecare vizitat.
Există foarte multe simboluri românești, minunate, transpuse perfect în arta tradițională de către artizanii populari, și care pot fi oricând un cadou deosebit, pentru familie și prieteni. România este un loc incredibil, plin de tradiții minunate, legende și superstiții interesante, oameni buni și locuri de vis, este o carte de povești, ilustrată divin de maestrul suprem al artelor, natura.
Dacă este prima dată când călătorești într-o anumită zonă din țară, ca turist s-ar putea să fie puțin dificil să găsești ce să cumperi. Dar de aceea sunt aici, pentru a te ajuta să navighezi prin tradițiile și cultura din România.
Am călătorit mult prin România și știu exact ce sărbătoresc localnicii și cum să găsești suvenirurile autentice, potrivite pentru tine și pentru cei dragi.
Nu-ți face griji dacă vizitezi doar Bucureștiul sau orice alt mare oraș, toate lucrurile de mai jos le găsești în magazinele specializate din destinația respectivă sau la tarabele cu produse tradiționale romanești, dar ar fi minunat să le achiziționezi de la producătorii și meșteșugarii locali, astfel vei avea garanția autenticității și originalității produsului.
Am alcătuit o listă de cadouri și suveniruri minunate românești pe care toată lumea le va îndrăgi. Iată ce trebuie să adăugați la lista de cumpărături pentru a vă asigura că nu ratați niciunul dintre must-have-urile din România.
Table of Contents
- Ouă Pictate Manual
- Ceramica de Horezu
- Vinul Romanesc
- Covoare tradiționale lucrate manual
- Articole din Lână românească
- Miere din România
- Sticla cu țuică
- Dulciuri românești
- Sculpturi autentice din lemn
- Icoane pictate pe sticlă
- Ia românească
- Voaluri tradiționale
- Suveniruri Dracula
- Brățări de la Mănăstirii
- Dulceața de nuci
- Zacusca
Ouă Pictate Manual
Tradiția vopsirii ouălor din România este una dintre cele mai importante tradiții de Paște. Pe lângă obiceiul de a vopsii ouăle cu culoarea roșie, în unele zone din România s-a dezvoltat și meșteșugul încondeierii ouălor.
Încondeierea sau pictarea pe coaja de ou s-a transformat de-a lungul timpului,devenind reprezentativă pentru tradițiile populare din anumite zone.
Puteți găsi ouă pictate manual incredibil de detaliate, într-o varietate de culori. Pictate mare precizie, exprimând o simbolistică bogată, ouăle încondeiate reprezintă cu cinste minunata artă tradițională românească.
Ouăle decorate și pictate manual fie că simbolizează sosirea primăverii și sunt menite să sărbătorească regenerarea naturii, sau că exprimă reprezentarea vieții, a religiei, a naturii, a gândirii și cunoașterii, sunt pictate cu măiestrie, într-un mod extraordinar, așa cum numai pe ia românească se mai regăsește. Este un suvenir românesc, autentic, de o frumusețe aparte.
Decorarea ouălor de Paște este o tradiție străveche de origine precreștină, practicată în Europa Centrală și de Est. Spre deosebire de alte țări europene, unde arta încondeierii s-a pierdut cu timpul, acest frumos obicei are încă șanse de supraviețuire în România, datorită meșterilor populari.
Vopsirea manuală a ouălor era o tradiție practicată exclusiv de femei și se făcea cu o săptămână înainte de Paște, de obicei în „Joia Patimilor” sau „Vinerea Secătoare”. Fiecare culoare folosită pentru pictură are propriul său simbolism. În vremuri, femeile își creau propriile vopsele din legume, deși în zilele noastre sunt preferate cele sintetice.
Această tehnică de decorare extrem de precisă a fost perfecționată de generații.
De exemplu, pentru a întinde ceara peste desenul făcut cu creionul, instrumentul folosit se numește chișița în Bucovina și este un bat de lemn care are pe o parte un mic atașament în forma de pâlnie minuscula din alama, prin care se trece parul de porc. Într-o anumită ordine apoi, ouăle sunt introduse în vase diferite cu soluții având diverse culori. După colorare, ceara este îndepărtată, ștergându-se ouăle cu un prosop încălzit pe vatră.
Armonia culorilor, delicatețea modelelor transmise din generație în generație sau a celor originale, create de artiști mai tineri, măiestria execuției au transformat acest meșteșug în artă.
Acesta este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase suveniruri românești care ajută la păstrarea unei tradiții îndelungate, dar și sprijină comunitățile locale de femei care încă mai fac asta.
Ceramica de Horezu
Toată lumea iubește ceramica tradițională și nicăieri, în România, acest meșteșug nu este nicăieri mai bine reprezentat, decât în Horezu, un orășel situat în județul Vâlcea, langa Caciulata.
Caracteristică fiecărui meșter, metoda olăritului se transmite din generație în generație, la Horezu, încă din epoca neolitică.
După modelarea, de către meșter, vasele se ard în cuptoare speciale. Femeile decorează obiectele din ceramică, folosind unelte speciale de decor și motive tradiționale în care se regăsesc cele geometrice, florale, zoomorfe. Nu lipsesc cocoșul de Hurez, bradul, șarpele, ghioceii.
Ceramica de Horezu este celebră pentru lutul roșcat, cu o cromatică individuală, nemaiîntâlnit prin alte părți, dar și prin motivele simbolice folosite și culorile utilizate. Acestea sunt vii, paleta de culori cuprinzând de la nuanțe de maro închis, roșu, verde și albastru până la celebrul „ivoriu de Horezu”.
Măiestria ceramicii Horezu a fost înscrisă pe listele patrimoniului cultural imaterial UNESCO în decembrie 2012, ceea ce reprezintă încă o recunoaștere a minunatului patrimoniu tradițional românesc.
Până în prezent, arta ceramicii Horezu își onorează originile și aceleași tehnici tradiționale de pictură sunt folosite pentru a crea fiecare dintre piese, fie că sunt folosite în alimentație, scop decorativ, în construcții sau pentru anumite ritualuri.
În locuințele de la țară se găsește o varietate de vase de lut — oale, ulcioare, căni, străchini, blide, oale pentru ținut laptele, vase pentru flori, statuete, fluiere, jucării etc.
Se spune că nicio mâncare tradițională românească nu-și va dezvăluii minunatele arome, decât gătită în vase de lut, făcute la Horezu.
Oferta este foarte bogată, dar atenție! Există foarte multe falsuri, vândute ca ceramică de Horezu, aduse din import.
Pe lângă faptul că nu au nicio legătură cu ceramica tradiționala românească, sunt și foarte periculoase, în special cele de gătit, deoarece datorită procesului de fabricație, au o mare concentrație de plumb, foarte periculos pentru organismul uman.
Ceramica de Horezu este unică, nu poate fi copiată, datorită caracteristicilor materiale și spirituale ale locului.
Vă recomand în special să achiziționați o varietate de farfurii din ceramică și căni de băut, de la magazinele meșterilor locali din Horezu, iar din alte zone, doar certificate corespunzător.
Ceramica de Horezu îți permite să alegi un suvenir românesc autentic, reprezentativ nu numai pentru zona Olteniei, dar și pentru România. Este încă un element al artei tradiționale românești care poate da o frumusețe aparte oricărui loc unde va ajunge.
Vinul Romanesc
Știați că România are podgorii vaste, fiind a cincea ca mărime dintre țările producătoare de vin europene? A cumpăra un vin românesc, cadou, este o idee fantastică, deoarece România are una dintre cele mai vechi tradiții de vinificație din lume, iar viticultura sa datează de mai bine de 7.000 de ani.
În timp ce vinul românesc este extrem de popular în România, din păcate, este încă relativ necunoscut la nivel internațional, chiar dacă unele dintre soiurile de struguri din România sunt mai bune decât unele de renume mondial din Franța, Italia sau chiar Noua Zeelandă.
Cele mai cunoscute soiuri românești de struguri de vin pentru vinurile albe sunt Fetească Albă, Fetească Regală, Grasa de Cotnari, Crâmpoșie și Tămâioasa Românească. Așteptați-vă la arome florale bogate.
Cel mai cunoscut soi românesc de struguri de vin pentru vinurile roșii este Fetească Neagră, originar din Uricani, Iași, dar avem și Băbească Neagră, Negru de Drăgășani.
Dintre vinurile roze românești recomand Busuioaca de Bohotin.
O sticlă de vin, reprezentativ pentru zona vizitată, va fi totdeauna un cadou excelent, oferit ca suvenir românesc, celor dragi.
Covoare tradiționale lucrate manual
Această artă a țeserii manuale a covoarelor este foarte veche în România și este încă practicată și în zilele noastre. Cumpărarea unui covor lucrat manual, țesut cu tehnici tradiționale, poate reprezenta un suvenir românesc incredibil, pe care îl poți folosi oricând pentru a-ți decora casa și pentru a-ți aminti momentele frumoase din călătoria ta prin România. Țeserea covoarelor este una dintre principalele ramuri ale artei populare din România. A atins apogeul în sec. secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.
Aceste covoare românești lucrate manual sunt realizate din lână sau bumbac și au de obicei modele geometrice, florale și colorate. Există câteva covoare cu motive antropomorfe și zoomorfe: cal, căprior, căprior, oaie, câine, pisică, încadrate în aranjamente florale, lângă pomul vieții, alături de personaje feminine sau masculine și motive avimorfe: păsări.
Un loc deosebit îl ocupă covoarele oltenești sunt lucrate manual, la război, materia prima este lâna sau bumbacul. Decorat cu simboluri autentic oltenești, covorul oltenesc este considerat unul din cele mai valoroase elemente din arta tradițională românească.
Covoarele din Oltenia se deosebesc de celelalte covoare tradiționale românești prin coloritul bogat și elementele distinctive ce ilustrează viața oltenilor.
Oricând este o opțiune extraordinară în oferta de suveniruri tradiționale românești.
Articole din Lână românească
O gamă importantă de suveniruri românești, mai ales pentru zonele montane, o reprezintă articolele confecționate din lână de la oaia româneasca.
În mediul rural, mulți români continuă să practice oieritul. Aproape oriunde mergi, chiar și pe drumurile montane principale precum Transalpina sau Transfăgărășan, vei găsi ciobani cu turme mare de oi. La aproape orice piață, din zona montană, vei găsi haine din lână, lucrate manual și suveniruri. Cea mai notabilă piesă vestimentară pe care o poți găsi și cumpăra este sumanul românesc. Suman este în limba română haină țărănească și provine din cuvântul bulgar „sukmanŭ”. Aceste haine sunt țesute manual din lână și brodate cu motive extraordinar de frumoase.
Există veste din lână și, de asemenea, mantii speciale din piele de oaie folosite în zonele rurale din România. Aceste tipuri de haine, cu adevărat autentice, sunt folosite și în zilele noastre, în multe zone de munte din toată țara.
Desigur, pentru cadouri, găsiți pulovere, șosete de lână și accesorii din lână, toate putând fi considerate suveniruri tradiționale românești, autentice.
Miere din România
România este al patrulea cel mai mare producător de miere, cu o medie de 20.000 de tone de miere anual. Nu doar delicioasă, ci și incredibil de sănătoasă, mierea românească este foarte căutată.
Mai multe tipuri de miere din România, Elveția și Noua Zeelandă au fost analizate în laboratoare din România și Elveția. Pentru acest studiu au fost folosite cele mai cunoscute bacterii: stafilococul auriu și E coli. Iar rezultatele au fost extraordinare, arătând că mierea românească are cele mai puternice proprietăți antibacteriene, fiind superioară mierii de Manuka.
Cu siguranță ar trebui să-l adăugați la lista de cumpărături. Cea mai apreciată miere a României este mierea de mană, cu parfum aparte, aroma spre caramel, dar și mierea de negruș, o miere premium, de iarbă neagră specifică numai Munților Apuseni, la altitudinea de 1200, 1300 metri.
Mai avem miere polifloră, miere de rapiță, miere de floarea soarelui și miere de salcâm.
Un suvenir românesc, dulce și delicios.
Sticla cu țuică
Țuica este o băutură alcoolică tradițională romanescă făcută numai din prune. Obținută în mod artizanal în gospodăriile de la țară, se poate găsi sub diverse denumiri, funcție de zonă și caracteristici.
În mod tradițional, țuică se prepară de la începutul lunii octombrie până la începutul lunii decembrie, în cazane de cupru.
Prunele se lasă la fermentat timp de 6-8 săptămâni în butoaie mari. Conform atât tradiției, cât și standardului românesc de fabricare a țuicii autentice, distilarea se face într-un alambic de cupru folosind o sursă tradițională de foc din lemn (deși uneori se poate folosi și cărbune).
Țuica vine de obicei în sticle frumoase, făcându-l cadou și suvenir ideal. Dacă vizitați piețele din munți, foarte probabil veți găsi și acolo câteva sticle de țuică foarte decorate. În mod normal, țuică se consumă doar înaintea unui aperitiv tradițional românesc. Se servește într-un pahar de shot și este menit să fie sorbit și savurat.
Dulciuri românești
Dulciurile autentice sunt o altă categorie de suveniruri românești.
Pufarine, Turtă dulce, Mentosane, Prăjitura Măgura, Prăjitura Șureanca sau Batonul Copilăriei, toate sunt produse românești, autentice.
Nu poate lipsi Ciocolata cu ROM, care trebuie sa fie cea mai cunoscută și reprezentativă ciocolata românească de pe piață. Aceasta este o amintire din copilărie, deoarece obișnuiam să mâncăm asta tot timpul. Delicioasa ciocolata făcuta cu interior de rom și potrivită de dulce.
Mai poți cumpăra caramelele Sugus (un tip de caramel), dropsurile Silvana (bomboana tare), baton cu stafide Făgăraș (ciocolata cu stafide). Toate aceste produse sunt fabricate în România și datează din 1856 când frații Capsa și-au deschis prima cofetărie în București. Dulciurile noastre, suveniruri tradiționale românești, aromate, delicioase și foarte potrivite pentru a fi oferite în dar.
Sculpturi autentice din lemn
Sculptura în lemn este una dintre multele tradiții de care românii sunt atât de mândri. Cutiile de zestre, lingurile, ustensilele sunt obiecte pline de farmec și mister, realizate de meșteri țărani cu multă grijă și pricepere de-a lungul anilor. Le veți găsi în multe case și cabane tradiționale rurale românești din zonele turistice in Brașov sau Poiana Brașov, deoarece oamenii le iubesc și au grijă de ele.
Puteți cumpăra aceste minunate suveniruri autentice într-un magazin tradițional românesc sau chiar la aeroport. Dacă o să călătorești în satele de munte, vei găsi multe comunități rurale în care sătenii păstrează cunoștințele și abilitățile necesare pentru prelucrarea și cioplirea lemnului.
Sculpturile artizanale din lemn sunt realizate cu unelte simple precum dalta, cuțitul, tesla sau ferăstrăul. Toate obiectele sunt originale și unice, făcându-le suvenir românesc ideal.
Icoane pictate pe sticlă
Un obiect artizanal incredibil este icoana pictată pe sticlă. Aceasta este o categorie de artă populară, un gen de artă populară practicat aproape exclusiv în Transilvania, datorită includerii acestei provincii în Imperiul Habsburgic. Arta a fost adusă în România de către Habani, o sectă religioasă originară din Boemia (acum Republica Cehă).
Arta icoanelor din sticla se caracterizează printr-un design naiv, dar foarte sugestiv, și printr-o compoziție simpla și clara.
Cele mai cunoscute ateliere de pictat icoane pe sticlă sunt cele de la Nicula, Iernuțeni, zona Sebeș — Alba, zona Sibiului, Țara Făgărașului sau Șcheii Brașovului.
Interesul pentru icoanele pe sticlă este, astăzi, într-o permanentă ascensiune, ca urmare a colecționarilor care au dezvoltat o adevărată pasiune pentru acest meșteșug popular, prin care s-a creat un tezaur spiritual remarcabil.
Puteți găsi astfel de suveniruri în multe mănăstiri, în special din Transilvania.
În București veți găsi icoane religioase pe lemn. Sunt artefacte sfinte conform religiei ortodoxe. Interiorul unei biserici românești este decorat cu icoane pictate, asemănătoare celor pe care le poți oferi cadou.
Reprezintă categoria de suveniruri românești tradiționale de mare încărcătură emoțională și spirituală, pentru cei mai mulți oameni.
Ia românească
Ia românească este emblematică pentru suvenir România. Bluza, care face parte din costumul tradițional romanesc, purtata de femei, este confecționată din bumbac alb, în sau borangic și împodobită cu broderii în motive populare românești, în special pe mâneci, pe piept și pe gat.
Românii sunt foarte mândri de această haină și o poartă de sărbătorile naționale și mai nou, a devenit obiect vestimentar curent. Acum a devenit o declarație de modă și poți cumpăra o bluză etnică și o poți purta lejer cu blugi, pantaloni sau o fustă. Este o piesă vestimentară versatilă care poate fi un cadou foarte de frumos, suvenir din România. Când o cumpărați, asigurați-vă că broderia este realizată manual, pentru un plus de autenticitate. Un set de Ii tradiționale romanești – perfect pentru un suvenir romanesc autentic.
Voaluri tradiționale
Un voal tradițional românesc, numit maramă, este în esență un element de acoperire a capului. Aveau și încă mai au, în anumite zone, o mare valoare estetică și socială pentru femei. De exemplu, în zonele rurale din România, tinerele nu pot purta una, deoarece numai după o nuntă nașa miresei pune pe capul femeii o maramă (numită și basma). Acesta este un semn de statut social. Româncele care poartă unul sunt foarte mândre de că-și acoperă capul. Marama se poartă mai ales în sudul României, sudul Moldovei și sudul Transilvaniei. În unele părți ale țării, veți putea achiziționa voaluri tradiționale colorate cu motive geometrice colorate. Face parte din minunatele suveniruri tradiționale românești.
Suveniruri Dracula
Dacă te hotărăști să faci o excursie de o zi la Castelul Bran, foarte probabil te vei opri la piețe pentru a vedea câteva dintre frumoasele materiale artizanale, create de localnici. Aceste suveniruri culturale nu numai că sprijină comunitățile rurale locale, dar sunt un cadou și o amintire frumoasă din zona Bran – Moeciu. La urma urmei, România este cunoscută drept țara lui Dracula, așa că are sens să adaugi pe lista de cumpărături câteva articole care să-ți amintească de țara vampirilor. Așa că puteți opta oricând pentru Dracula — suvenir România.
Brățări de la Mănăstirii
Un suvenir cu adevărat unic din România poate fi achiziționat în timpul vizitei dumneavoastră la una dintre numeroasele mănăstiri din țară. La intrarea în mănăstire, veți găsi un mic magazin de cadouri care vinde brățări sfinte împletite de călugărițele locașului.
Acestea pot fi simple într-o culoare la alegere (de obicei negru sau roșu), dar unele au motive religioase speciale semnificative pentru locașul pe care îl vizitați. Aceste brățări tradiționale se numesc mătănii și pe alocuri le veți găsi făcute din mărgele mici de lemn care miros a rășină de smirn și busuioc. Acest lucru se datorează faptului că au trecut printr-un ritual sfânt de către preotul local înainte de a fi scoase la vânzare. Brățările mănăstirești, realizate după o simbolistică și semnificație aparte, achiziționate de la biserici și mănăstiri, pot fi printre cele mai frumoase suveniruri românești.
Dulceața de nuci
Dulceață româneasca deosebită, care este adesea considerată o delicatesă, dulceața de nuci verzi se face de obicei în luna iunie. Acesta nu este un suvenir ieftin, dar este minunat. De exemplu, din aproximativ 1 kg de nuci, puteți face în jur de 300 de grame de gem. Puteți cumpăra acest produs, cu toată încrederea, deoarece vei descoperi avea un gust uimitor.
Un borcan de gem de nuci verzi costa în jur de 24 RON și le găsești, în funcție de anotimp, în satele și zonele de munte. Unele borcane, de dulceață de nucă, autentice, pot costa 180 RON. De asemenea, puteți achiziționa o licoare specială românească făcută din nuci verzi Dacă ești un gurmand, atunci ar trebui să-l adaugi pe lista de cumpărături. Sigur va fi unul dintre acele suveniruri românești care nu va rezista prea mult pe raftul beneficiarului.
Zacusca
Una dintre preferatele mele, zacusca românească este acel amestec magic de legume, atât de îndrăgit de români, dar și de străini. În unele zone rurale, zacusca autentică se prepara în ore întregi, în funcție de rețeta secretă a fiecărei gospodine.
Cel mai bun tip de zacusca se achiziționează de la localnici, din diverse zone ale țării. Poți achiziționa borcane de diferite dimensiuni. Aceste borcane sunt sterilizate și zacusca poate rezista în ele ani de zile. Zacusca o vei găsi și în supermarketurile din marile orașe și în meniul oricărui restaurant, dar nu-ți face iluzii. Nu se va compara niciodată cu cea făcută de către gospodin, la foc domol, în ceaunul tradițional, de fontă.
De asemenea, poți învăța cum să faci zacuscă tradițională, de la proprietarii de pensiuni și să-ți surprinzi familia și prietenii cu o seară de gastronomie românească.
Zacusca tradițională romanească este servita pe pâine proaspăta, tradițională și reprezintă încă unul dintre suvenirurile românești care, sigur, nu va rezista prea mult pe raft.
Acum ești pregătit să vizitezi unele dintre cele mai frumoase locuri din România și acum știi exact ce tip de suveniruri să aduci acasă cu tine.
Ne place să auzim despre poveștile tale de călătorie și cumpărături, așa că te rugăm să ne spui totul despre asta în secțiunea de comentarii de mai jos.
Leave a Reply