Cum să te comporți în Japonia: maniere și etichete esențiale

Sunt atât de încântată că vă planificați călătoria în Japonia! Este una dintre cele mai incredibile țări pe care le veți vizita vreodată. Învățarea despre obiceiurile și comportamentele japoneze face parte din distracție, deoarece veți observa câteva lucruri surprinzătoare în timpul vizitei dumneavoastră. Ar fi bine să vă familiarizați cu manierele de bază și obiceiurile japoneze, ele fiind importante în Japonia și, deși ești turist în țară, tot se așteaptă să urmezi câteva reguli comune. Nu vă faceți griji, totul este simplu și chiar distractiv de făcut!

În acest articol, vă voi spune tot ce trebuie să știți pentru a câștiga respect în Japonia și, în același timp, niciun localnic să nu se simtă jignit. Veți ști să urmați câteva reguli de bază și să încercați să vă integrați cât mai mult posibil. Iată ghidul dvs. de etichetă în Japonia.

Învață câteva cuvinte de bază în japoneză

Este întotdeauna plăcut să înveți câteva cuvinte japoneze. Nu vă faceți griji, nimeni nu se așteaptă să vorbiți fluent japoneză, dar să știți că asta arată că sunteți educat, atunci când faci tot posibilul. Veți descoperi că nu mulți japonezi vorbesc engleză, așa că ar putea fi necesar să vă folosiți translatorul și să vă folosiți mâinile pentru a arăta ceea ce aveți nevoie. Fiți calm și respecați localnicii care nu vorbesc limba dvs.

  • Bună – Kon’nichiwa
  • Mulțumesc – Arigatō
  • Te rog – Kudasai
  • La revedere – Sayōnara
  • Scuză-mă – Sumimasen
  • Ceai – Ocha
  • Da – Hai
  • Nu – Īe
  • Noroc – Kanpai

Este nepoliticos să bei sau să mănânci pe stradă

Acest lucru ar putea suna puțin derutant. Ce se întâmplă dacă ți-e foame sau sete? Ei bine, în Japonia, veți găsi o mulțime de automate, restaurante, baruri și pub-uri în jurul dvs. Ar trebui să vă cumpărați băutura și mâncarea și să le consumați atunci și acolo. Toate automatele au un coș lângă ele, astfel încât să puteți arunca orice ambalaj și cutii goale. Toți vânzătorii de mâncare stradali oferă de obicei o zonă mică pentru a putea mânca imediat, acolo. Vă rog să nu mâncați în metrou. Când sunteți într-un tren, folosiți tava pliabilă din fața dvs. Unele trenuri de noapte vor avea o zonă dedicată pentru mâncare și băutură.

Străzile sunt considerate murdare, așa că există zone speciale pentru mâncare și băutură. În acest fel, nimeni nu trebuie să mănânce într-un spațiu public.

Veți observa că nimeni nu mănâncă sau bea pe stradă și aceasta este, cu siguranță, una dintre cele mai importante părți de urmat, ale etichetei japoneze.

Nu vă lăsați gunoiul în urmă

Sunt doar bune maniere generale, nu? Nu aruncăm gunoiul pe jos sau pe stradă. Dar Japonia a dus acest lucru la nivelul următor.

De ce nu există coșuri de gunoi în Japonia? De obicei, nu veți găsi pubele presărate de-a lungul străzilor din Japonia. Asta nu pentru că Japonia este murdară, dimpotrivă: este cea mai curată țară pe care am vizitat-o vreodată. Este o curtoazie obișnuită să vă țineți pur și simplu gunoiul. Vă recomand să aveți o pungă de plastic la dvs. pentru a vă depozita gunoiul, până la întoarcerea în camera de hotel. NU aruncați gunoiul, oriunde, în Japonia. S-ar putea să dați peste niște pubele lângă automatele de mâncare, așa cum s-a menționat mai sus. Aceste pubele sunt furnizate numai pentru utilizatorii automatelor și nu pentru uz general. Menajera vă va goli coșurile de gunoi din camera dvs. de hotel, în fiecare zi.

Nu vă turnați propria băutură dacă sunteți afară, cu alții

Unul dintre cele mai interesante obiceiuri japoneze a fost turnarea băuturii pentru ceilalții.

Eticheta japoneză dictează să turnați băuturi prietenilor dvs., iar ei întorc favoarea. În Japonia, acest lucru se face de obicei în funcție de statutul social, relația de muncă și așa mai departe. Ierarhia socială și corporatistă sunt greu de înțeles de către un străin, de aceea, nu vă faceți griji pentru asta, deoarece sunteți un oaspete onorat. Totuși, când eram în oraș, cu soțul meu, a fost distractiv să fac asta și să ne turnam băuturile unul, celuilalt.

Cute Sake Cup Watanabe Sake Nikko

Împărțirea alimentelor cu bețișoarele

Acest lucru poate suna ciudat, mai ales dacă vrei să-i oferi partenerului tău un pic din mâncarea japoneză uimitor de delicioasă, dar vă rog să rezistati și să nu alegeți o bucată de sushi din farfurie și să o transferați în alta, utilizând bețișoarele dvs., folosite deja.

Fiți foarte manierat și luați puțină mâncare din farfurie, utilizănd bețișoarele, înainte de a le folosi și așeazați-o pe farfuria partenerului dvs. Alternativ, permiteți partenerului să ia doar mâncarea pe care vrea să o încerce din farfurie, cu propriile bețișoare.

De asemenea, folosiți doar capătul bețișoarelor care nu v-a atins gura. Japonezii sunt extrem de curați și conștienți de igiena personală, prin urmare, folosirea acelorași bețisoare pentru a împărți mâncarea este descurajată.

Nu arătați spre cineva cu bețișoarele și nu lăsați betisoarele, în poziție verticală, în mâncare

Există, desigur, o etichetă de urmat atunci când mănânci în oraș în Japonia. Dacă nu ați citit încă acest articol, acum este un moment bun să învățați cum să vă comportați într-un restaurant japonez.

Nu arătați cu bețișoarele, așa cum nu indici pe cineva cu cuțitul tău de friptură. Ar fi ciudat, nu?

Nu lăsați bețișoarele în poziție verticală în mâncare (mai ales în orez), deoarece aceasta simbolizează moartea, în Japonia.

Nu vă jucați cu bețisoarele dvs. Acest lucru este extrem de nepoliticos în Japonia, vă rugăm să vă abțineți de la a face acest lucru.

Nu mutați farfuriile cu bețișoarele – nu ați face asta cu furculița sau cu lingura, nu-i așa? Când alegeți mâncare dintr-o farfurie comună, asigurați-vă că oferiți spațiu oamenilor, deoarece nu este bine ca două persoane să ia din același fel de mâncare, în același timp.

Acestea nu sunt obiceiuri speciale, ci doar despre folosirea bunului simț și comportamentul unui adult educat, atunci când se află într-un loc public.

Red Store Shibuya Tokyo

Nu indicați cu degetul!

Arătarea cu degetul este considerată amenințătoare în Japonia și ar trebui evitată. Dacă cereți indicații, oamenii au tendința de a indica direcțiile cu mâna deschisă. Uneori oferă indicații verbale fără gesturi.

Am găsit acest comportament incredibil de interesant în timpul petrecut în Japonia. De fapt, îl iubesc atât de mult încât l-am adoptat tot timpul. Adică, părinții noștri ne învață că arătarea este nepoliticoasă în orice caz, așa că am putea la fel de bine să folosim acest mod japonez de a arăta lucrurile. O manieră atât de cool.

Fara zahăr sau smântană

Această etichetă japoneză trebuie urmată de cei cu preferință de dulce. Ceaiul verde japonez este menit să fie savurat așa cum ți se oferă. Nu adăugați zahăr sau smântână la el. Dacă nu vă place acest tip de ceai, comandați pur și simplu apă sau bere. Majoritatea unităților oferă oricum ceai verde și apă din partea casei. De asemenea, puteți degusta Hōjicha, un tip de ceai japonez care se prăjește într-o oală de porțelan peste cărbune. Are un gust delicios și de obicei este complementar cu masa.

Puteți adăuga zahăr sau smântână la cafea, desigur. De asemenea, sunt multe băuturi dulci de care vă puteți bucura în Japonia și nu vor fi probleme să găsiți ceva delicios!

Cory enjoying her matcha tea after the tea ceremony

Sorbiți

Vrei să știi cel mai bun comportament japonez pe care îl iubim? Slurping cu tăiței. Serios, o vei auzi în fiecare bar cu ramen.

Simțiți-vă liber să vă sorbiți tăițeii, acest lucru îi spune bucătarului că vă bucurați de mâncare. De fapt, ca parte a manierelor și etichetei japoneze, nu este obișnuit să-ți muști tăițeii în jumătate. Sorbiți, sorbiți, sorbiți.

Nu vă suflați nasul

Acesta este o dezamăgire dacă ești răcit. Am vizitat Japonia în decembrie și am avut ghinionul să răcesc în primele zile ale șederii mele.

Este împotriva manierelor japoneze să-ți sufli nasul în public. Mergeți la toaletă dacă trebuie să vă suflați nasul. Poate deveni puțin iritant, dar te obișnuiești în cele din urmă.

Cea mai bună etichetă japoneză: fără bacșiș

Este normal să plătești la ghișeu când termini de mâncat. Nu se așteaptă bacșiș, VREODATĂ. Desigur, dacă ți-a plăcut cu adevărat masa, poți să-i cumperi bucătarului tău un pahar de sake, dar să lași bani în urmă este un NU-NU. Citiți mai multe despre cum să vă comportați într-un restaurant japonez. Dacă lași bani în urmă, cineva va alerga foarte probabil după tine să-ți dea banii înapoi, deoarece și-ar imagina că i-ai uitat pe masă.

Nu număra restul

Este normal în țările occidentale să verificăm dacă cineva ne-a dat restul potrivit, dar nu în Japonia. Este considerată o practică necivilizată. Japonezii au încredere unul în altul (nu este surprinzător că au unele dintre cele mai scăzute niveluri de criminalitate din lume). Astfel, este considerat nepoliticos să-ți numeri restul. Este o formă de neîncredere și nu este apreciată.

Veți observa că oricum este obișnuit să se folosească o mașină pentru numărarea restului, așa că este îndoielnic că vi se va da restul greșit.

Nu întârzia

Eticheta japoneză dictează că precizia este cheia succesului și nu trebuie să întârzii la o întâlnire. Fie că este vorba de cină, de a vedea un medic, de a merge la un interviu sau de a întâlni un prieten, sosirea la timp este foarte importantă. De fapt, în cazul puțin probabil ca trenul sau metroul să sosească cu întârziere la destinație, conductorul oferă o explicație în scris pentru pasageri, astfel încât aceștia să aibă dovezi de ce întârzie la serviciu sau la școală. Destul de uimitor, nu? Cu siguranță, ar trebui să respectați acest mod japonez.

Pentru oricare dintre întâlnirile noastre, am sosit cu 5 minute mai devreme, doar ca să fim siguri.

Nu fixa cu privirea

Respectați spațiul celorlalți și încercați să evitați contactul fizic. De exemplu, nu mângâi un partener japonez pe spate. Nu vă uitați la oameni și evitați contactul vizual lung. Japonezii sunt destul de timizi.

Privirea la o persoană japoneza este considerată lipsă de educație, deoarece arată un nivel de amenințare. Când zâmbești, fă-o delicat, nu-ți arăta dinții. Din nou, aceasta nu este o practică obișnuită în Japonia. Doar fii rezervat și păstrează-te pentru tine.

Puteți fi prietenos și drăguț, desigur, dar veți observa că mulți oameni evită contactul vizual direct.

Fără apeluri telefonice în timp ce vă aflați în transportul public, vă rog

Deși este bine să fiți online, să trimiteți mesaje și să folosiți Instagram, este nepoliticos să vorbiți la telefon în timp ce vă aflați în transportul public.

Dacă cineva vă sună, respingeți apelul, trimiteți-i un text prin care să îi spuneți că îl veți suna înapoi cât mai curând posibil. Acesta este unul dintre lucrurile mele preferate despre Japonia, deoarece mă pot odihni în transportul public și nu trebuie să ascult conversații zgomotoase. DA, pentru minunatul drept japonez la tăcere.

Acest lucru arată, de asemenea, că ești educat și grijuliu și că ai bune maniere. Dacă apelul este urgent, răspundeți, dar fiți foarte scurt. Spuneți apelantului că veți coborî din tren la următoarea stație, astfel încât să puteți vorbi cu el în detaliu.

Fii liniștit, în general

Știu că probabil că sunteți entuziasmat de tot ce vedeți în jurul tău, dar încercați să vorbiți încet. Când eram în drum spre Kyoto, pe Shinkansen, era un grup de turiști străini care vorbeau foarte tare. Puteai vedea cât de incomodați și stresați au devenit localnicii din cauza acestei situații.

Vă rugăm să faceți un efort și să fiți cât mai liniștiți în Japonia. Acest lucru arată că ești politicos și bine manierat. Veți observa multe cartiere, chiar și centrul orașului Tokyo, în care nu puteți auzi nimic în timpul serii. Nu uitați să mențineți conversația la un volum scăzut.

Tokyo Japan Street Night

Respect, respect, respect

Nu vă enervați niciodată dacă un japonez nu vorbește engleza. Amintiți-vă, sunteți în Japonia, ar trebui să vorbiți japoneză și să nu vă așteptați ca alții să vorbească limba dvs. Faceți un efort, gesticulați (frumos), folosiți google translate și, cel mai important, fiți amabil și răbdător. Nu-i faceți pe oameni să se simtă prost în propria lor țară.

Fiind politicos și respectuos, comportându-te ca un japonez, localnicii se vor comporta așa față de tine. Dacă vedeți copii care râd spre dvs., amintiți-vă că nu sunt obișnuiți să vadă străini, poate. Nu vă enervați pe ei. Pur și simplu ignorați și mergeți mai departe. Acționați întotdeauna corect.

Fără strigăte

Dacă trebuie să captați atenția cuiva, fie făceți-i semn cu mâna, fie mergeți spre el. Nu ar trebui să le strigați numele pe stradă. Tăcerea, liniștea și respectul în Japonia sunt cruciale.

Dacă vă întrebați ce vă face să arăți cel mai politicos, este aceasta: a te păstra pentru tine. Nu țipați din niciun motiv și chiar și atunci când vă aflați într-un restaurant sau cafenea, păstrați volumul conversației la minimum. Dacă sunteți la petrecere, puteți vedea cum reacționează mulțimea și procedați la fel.

Cel mai bun mod de a respecta eticheta japoneză este să o respectați mai întâi și apoi să copiați ceea ce fac localnicii.

Rămâneți întotdeauna de partea dvs. de drum

Când mergi pe stradă, rămâneți mereu de partea dvs. și lasați-i pe alții să treacă. Știu că sunteți în vacanță, dorind să vă minunați de toate, dar alții trebuie să se grăbească să ajungă la muncă și nu pot întârzia… ține minte, japonezii nu întârzie niciodată. Nu fiți cauza.

Vreți să aflați o chestie tare, japoneză? Majoritatea trotuarelor, scărilor rulante, platformelor de metrou vor avea semne care indică de ce parte să rămâi. Respectați asta. Asigurați-vă că nu mergeți pe pista de biciclete. Vă rugăm să stați la rând, corespunzător, pentru Shinkansen sau metrou. Veți observa că oamenii fac deja coadă, așa că treceți în spatele lor, dar respectați spațiul personal. Cu siguranță, nici dvs. nu ați dori ca cineva să vă respire în ceafă. Pentru Shinkansen, veți observa cercuri, pătrate sau triunghiuri pe tablă, alături de numere. Acestea indică pozițiile în care puteți începe să stați la coadă.

Totul este făcut în mod inteligent în Japonia, pentru ca societatea să funcționeze eficient. Dacă vreți cu adevărat să fiți politicos și manierat, acordați atenție acestor mici detalii și acționați în consecință.

Pantofii jos

Cel mai notabil obicei japonez este scoaterea pantofilor atunci când intri într-o unitate cu tatami. Același lucru este valabil și pentru casele oamenilor. Nu purtați pantofi sau papuci când mergeți pe un tatami, pentru că este nepoliticos și este considerat murdar.

Există restaurante și muzee care vă vor cere să vă scoateți pantofii înainte de a intra în unitatea lor. Purtați șosete drăguțe și curate în timpul călătoriilor în Japonia și asigurați-vă că respectați această etichetă japoneză.

Papuci de toaletă

Iată o etichetă distractivă pe care vreau să o adopt și eu acasă.

Cele mai multe hoteluri, pensiuni și chiar case, vor avea papuci de toaletă. Da, acesta este un lucru real în Japonia. TREBUIE folosiți papucii de toaletă când intrați în baie. NU trebuie să purtați NICIODATĂ papucii de toaletă în afara băii. Locul este considerat murdar în Japonia.

Când am fost în Yoshino anul trecut, ne-am dus la un restaurant unde a trebuit să-mi scot pantofii, să-i las afară și să-mi pun papucii de toaletă înainte de a intra în baie. Perfect comun. Poate părea puțin ciudat la început, dar vă veți obișnui rapid cu asta.

În vizită la un japonez

Se obișnuiește ca atunci când vizitezi un japonez să aduci gazdei băuturi sau mâncare, frumos împachetate. Puteți cumpăra un cadou minunat de la orice magazin situat într-o stație de tren sau metrou. Încercați să alegeți ceva care pare foarte elegant. Nu căuta ieftin, deoarece nu va fi bine primit.

Puteți cumpăra niște sake, dar asigurați-vă că faceți acest lucru numai dacă vă puteți permite sticle de bună calitate. Acestea se pot scumpi foarte repede. Dacă vizitezi femei, vei cumpăra mâncare delicioasă și sofisticată. De exemplu, wagashi este ideal pentru asta.

Meingue Kyoto

Cadouri

Oamenii din Japonia consideră că oferirea de cadouri este foarte importantă. Cadourile necesită, de obicei, un articol cu preț egal sau chiar mai mare în schimb. Asigurați-vă că nu cheltuiți o avere pe un cadou doar pentru a impresiona pe cineva, deoarece va trebui să plătească la fel de mult sau mai mult pentru a vă oferi un cadou înapoi.

Nu sunteți sigur care este cel mai bun obicei pentru cadouri? Vă recomandăm să cumpărați wagashi de înaltă calitate dintr-un magazin elegant. Poți oricând să vizitezi Shibuya și să mergi la cumpărături pentru delicii fanteziste. Fiți politicos și oferiți cadoul cu ambele mâini. Dacă cineva vă oferă un cadou, luați-l, de asemenea, cu ambele mâini de la el. Arătați recunoştinţă şi apreciere.

Ai un tatuaj?

Dacă intenționați să experimentați un onsen, trebuie să informați personalul despre orice tatuaje pe care le aveți. Nu vă supărați dacă vi se refuză intrarea, deoarece tatuajele din Japonia sunt de obicei asociate cu Yakuza. Da, această regulă se aplică chiar și celor mai mici și delicate tatuaje. Cumpărați o foaie de acoperire pentru tatuaj înainte de ședere. Alternativ, puteți să vă înscrieți pentru o sesiune onsen privată, doar interesați-vă la ryokan despre acest lucru înainte de a vă rezerva sejurul.

Ora onsen

Cele mai bune maniere japoneze sunt în jurul onsen. Spun asta pentru că odată ce ai încercat un onsen japonez nu vei uita niciodată experiența ta. Este uimitor.

Când vizitezi un onsen trebuie să intri în apă gol. Se obișnuiește să ții prosopul pe cap și să nu lași părul să atingă apa. Majoritatea onsens-urilor sunt separate după sex. Oamenii merg uneori la băile publice pentru a socializa, e un pic ca un pub englezesc fără haine și bere. Inainte de a intra in izvoarele termale, faceți-vă timp si curățați-vă tot corpul in dușurile puse la dispozitie. Nu ar trebui să săriți peste acest pas, deoarece este nepoliticos (și neigienic) să intri în onsen murdar, cu germeni din exterior.

Cum să faci baie

Manierele și eticheta japoneze dictează că trebuie să vă curățați corpul înainte de a intra într-o cadă. Abia atunci te poți înmuia și te relaxa. Ieșiți din cadă, săpuniți și clătiți. Trebuie să vă asigurați că niciun săpun nu atinge apa din baie, deoarece aceasta trebuie păstrată absolut limpede. După spălare, te întorci în cadă și te înmoi încă o dată. În cele din urmă, nu ar trebui să scurgi apa, ci să lași restul membrilor familiei tale să facă exact la fel. Dacă sunteți oaspetele de onoare, de obicei aveți prioritate să intrați mai întâi în baie.

Acesta poate părea un obicei ciudat, și pe bună dreptate, dar nu uitați să fiți politicos și să acționați în consecință.

Onsen Mashlands Nikko Japan

Înclinați-vă sau dați din cap

Japonezii se salută înclinându-se. Sunt sigur că ați observat acest obicei în filme sau emisiuni. Veți vedea că unii se înclină puțin, în timp ce alții oferă o îndoire adâncă până la talie. Arcuirile lungi și adânci indică respect, în timp ce o plecăciune mai scurtă este informală.

Nu duceți mâinile la piept când vă înclinați, deoarece acesta nu este un exercițiu de yoga. Nu este de așteptat să cunoașteți regulile de aplecare în Japonia, totuși, veți fi întâmpinat de o plecăciune când intri într-un restaurant sau într-un magazin. Este plăcut să oferi un mic semn din cap pentru a răspunde salutului. Strângerea mâinii este foarte comună pentru introducerea în afaceri, în Japonia. Nu vă înclinați și nu vă strângeți mâna în același timp. Este incomod și ciudat.

Nota de plată

Este obișnuit ca prietenii să împartă nota de plată. Acest lucru este comun chiar și la o întâlnire.

Un obicei de afaceri japonez este că, dacă scoateți clienți la cină, asigurați-vă că acoperiți nota. Este obișnuit ca oamenii să lupte să plătească nota, dar persoana care are ceva de vândut ar trebui să acopere factura. Este puțin probabil să respectați obiceiul dacă clientul trebuie să plătească factura. Are sens, nu?

În mod ideal, veți avea suma exactă pentru a vă achita nota de plată.

Utilizați corect prosopul umed

Când vă așezați la masă, veți primi un prosop cald și fierbinte cu care vă curățați mâinile. Nu-l utilizați pentru a vă curăța fața. S-ar putea să vedeți bărbați japonezi de vârstă mijlocie făcând asta, dar este considerat ușor nepoliticos și nepotrivit. Curățați-vă mâinile, apoi îndoiți-l frumos înapoi și lăsați-l pe o parte.

Acest lucru este considerat bun în Japonia și, în cele din urmă, este un pic de bun simț să ai mâinile curate înainte de a atinge alte lucruri într-un restaurant.

spiritual sensoji tokyo

Puneți bețișoarele înapoi, la locul lor

V-ați primit bețișoarele într-o copertă de hârtie? După ce ați terminat de mâncat, puneți-le înapoi în capacul lor de hârtie, așa cum le-ați găsit. Acest lucru se datorează faptului că, ospătarul nu trebuie să atingă bețișoarele după ce au fost folosite.

Dacă bețișoarele tale nu au ajuns într-o copertă de hârtie, vor veni cu un suport frumos pentru betisoare. Asigurați-vă că utilizați suportul astfel încât partea care v-a atins gura să nu atingă masa sau cârpa de masă. Din nou, este un comportament igienic frumos.

Nu bea înainte de a spune kanpai

Kanpai înseamnă noroc, este o urare la băutură. Astfel, când se bea în grup, toată lumea își așteaptă băutura mai întâi, apoi spune kanpai. De obicei, se face pentru prima rundă, apoi lucrurile sunt lăsate să devină puțin mai dezordonate.

Acesta este un obicei frumos pe care îl avem cu toții și în țările noastre. Toată lumea spune urale într-un fel sau altul înainte de a bea.

Manierele și eticheta când utilizați liftul

Persoana cea mai apropiată de butoane ar trebui să acționeze ușile liftului (alegerea etajelor etc.). Persoana cea mai apropiată de ușile liftului ar trebui să coboare ultima când ajunge la etaj.

Dacă aveți îndoieli, îndepărtați-vă din drum și permiteți tuturor celorlalți să iasă. Din nou, respectați pe toată lumea și spațiul lor cât mai mult posibil. Este considerat politicos să ții ușa liftului pentru alții.

Cărțile de vizită se primesc cu ambele mâini

Mergi să faci afaceri în Japonia? Există câteva obiceiuri de care trebuie să fii conștient. Cărțile de vizită sunt foarte importante în cultura japoneză. Când faceți schimb de cărți de vizită, asigurați-vă că le primiți cu ambele mâini. Inspectați-le cu atenție și arătați-vă recunoscător. Dacă sunteți într-o întâlnire, plasați în fața dvs. cartea de vizită pe care o primiți.

Scoateți rucsacul

Când vă urcați într-un tren sau metrou, ar trebui să luați rucsacul de pe umeri și să îl purtați în mâini. Veți vedea că transportul public este de obicei aglomerat în Japonia, mai ales în orașe precum Tokyo. Cel mai bine este să încercați să fiți cât mai compact posibil și să nu deranjați pe alții cu lucrurile dvs.

Veți vedea că toți ceilalți vor face la fel.

Taxi

Majoritatea ușilor de taxi din Japonia sunt automate. Aceasta înseamnă că se deschid și se închid pentru tine. Vă rugăm să nu încercați să acționați singur ușile, deoarece acest lucru l-ar putea supăra pe șoferul de taxi. Ar trebui să fiți tăcut și politicos în timpul călătoriei și, bineînțeles, nu ar trebui să lăsați gunoaie în urmă.

Taximetriștii sunt foarte mândri de mașinile lor și le mențin curate și drăguțe în orice moment.

Continuați să fumați la distanță

Este ilegal să mergi și să fumezi, în unele zone, ceea ce cred că este excelent. Mersul pe jos și fumatul pot fi privite ca fiind total iresponsabile, deoarece poți arde pe cineva din greșeală, mai ales într-o zonă aglomerată. Astfel, puteți fuma numai în zonele de fumat, în aer liber, desemnate. Străzile pe care este ilegal să mergeți și să fumați sunt marcate clar.

Veți vedea zone special amenajate pentru fumat. Există câteva pub-uri unde fumatul este permis în interior.

Costum de ocazie

Mergi la restaurant? Ai o întâlnire la birou? Participi la o ceremonie a ceaiului? Oamenilor din Japonia le place să se îmbrace pentru succes, astfel veți vedea multe costume negre și haine formale peste tot. În Japonia, este de așteptat să te integrezi și să nu ieși în evidență. Este modul în care funcționează societatea japoneză.

Imbrăcați-vă într-o culoare neutră si purtați un costum dacă mergeți la o intalnire de afaceri.

Nu întrerupe oamenii

Evitați să întrerupeți oamenii când vorbesc sau se gândesc la un răspuns. Pe japonezi nu-i deranjează perioadele scurte de tăcere în mijlocul discuției, așa că vă rugăm să aveți răbdare.

Fiți politicos și permiteți celuilalt să se pregătească, mai ales că mulți japonezi nu vorbesc engleza des. Dă din cap frumos, zâmbește și evită contactul vizual continuu, așa cum am discutat anterior.

Fără soia pentru orez

Știți acel sushi uimitor de delicios numit nigiri? Partea de orez nu trebuie scufundată în sos de soia. Modul corect de a mânca sushi este să înmuiați partea de pește în soia și să puneți întregul nigiri în gură. Nici dvs. nu ar trebui să-l muscați.

Bagă-ți umbrela într-o husă

Nu udați oamenii cu umbrela dvs, asa ca aveți grija cand intrați într-un metrou, tren sau spațiu aglomerat. Restaurantele și magazinele universale oferă un manșon de plastic pentru umbrela ta la intrare. Acestea nu sunt opționale, deoarece proprietarii sunt serios preocupați să facă podeaua să nu fie umedă și alunecoasă.

Fiți manierați și folosiți husa umbrelei atunci când intrați într-o unitate.

Salut supa miso

Supa în Japonia nu se mănâncă cu lingura. Ridică castronul mic și bea. Puteți folosi bețișoarele pentru a ajuta orice bucăți de tofu sau alge marine să iasă din bol.

Veți observa că supa miso este de obicei servită cu aproape tot ce comandați. Este atât de delicios și ușor de mâncat. Unele localuri oferă reumplere gratuităde supă miso. Puteți folosi acest lucru, deoarece nu este considerat nepoliticos să cereți o reumplere.

Cory-san din Japonia

Când vorbești cu un japonez, cel mai bine este să fii politicos și să adaugi „-san” la sfârșitul numelui. Aceasta este o manieră și o etichetă japoneză esențială atunci când te adresezi cuiva nou sau într-un mediu de afaceri. Când ai prieteni, este bine să te adresezi lor așa cum sunt numiți.

Grozav! Acum cunoașteți cele mai importante maniere și etichete japoneze. Sunteți gata să vizitați una dintre cele mai fermecătoare țări din lume. Sunteți manierat și știți cum să fiți privit ca o persoană politicoasă în Japonia. Pentru a profita la maximum de călătoria dvs., citiți cele mai bune 50 de lucruri de făcut în Tokyo.

Cunoașteți alte obiceiuri japoneze? Anunțați-mă lăsând un comentariu mai jos.

Share this post
Cory from You Could Travel entering Senso-ji in Tokyo, Japan

Cory Varga – Cory is a published travel writer and award-winning photographer. She travels full time with her husband and is passionate about creating in-depth travel guides. Cory published her first book on Japanese customs and manners because she’s obsessed with everything Japan. She has visited hundreds of destinations and has lived in 7 different countries. Cory is multilingual and an alumna from The University of Manchester.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *