Drumul Transalpina | Un ghid complet pentru Transalpina

Vă voi prezenta Transalpina, care alături de Transfăgărășan, reprezintă o provocare, pentru conducătorii auto, dar și o ocazie extraordinară pentru iubitorii muntelui, în a descoperii zone montane la care nici nu v-ați fi gândit vreodată.

Transalpina este cel mai vechi și înalt drum transcarpatic, din România, atingând o altitudine de 2145 m deasupra nivelului mării. Este, cu siguranță, unul dintre cele mai bune locuri de vizitat din România, deoarece oferă parcurgerea unui traseu plin de provocări și frumusețe sălbatică a unor munți minunați, cu puncte de belvedere uimitoare și peisaje incredibile.

Provocator? Ar trebui să fii pentru că acesta este unul dintre cele mai uimitoare drumuri transalpine, din întreaga Europă. Vă voi ajuta să vă pregătiți de călătorie cu acest ghid complet pentru Transalpina.

Despre Transalpina

Denumită inițial “Poteca Dracului”, a fost inițial o poteca de munte, folosita de către pastorii din Mărginimea Sibiului pentru a traversa munții cu turmele de oi în Țara Românească. Potrivit unor surse, se pare că Transalpina a fost construită și utilizată pentru prima dată de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii.

Cunoscut și sub numele de Drumul Regal, Drumul Regelui sau DN67C, Transalpina este într-adevăr o destinație de vis și pentru pasionații de șofat. În ceea ce privește peisajul, un loc similar cu care să comparați Transalpina ar fi Crown Range din Noua Zeelandă.

Cu o lungime de 148 km, Transalpina, leagă regiunile istorice Transilvania de Oltenia, traversând șase masive muntoase: Cindrel, Şureanu, Lotru, Parâng, Latoriţei și Căpăţânii. De la sud la nord, din Oltenia, de la Novaci, oraș din județul Gorj, până la Sebeș, oraș din județul Alba, în Transilvania, veți parcurge unul dintre cele mai fascinante drumuri din Europa. Este cel mai înalt drum din România, având cel mai înalt punct în Pasul Urdele, la 2.145 m.

Transalpina, care în latină înseamnă „țara de dincolo de munți“, vă va conduce pe platoul montan, înconjurat de un peisaj alpin superb, iar în punctele mai înalte ale drumului, vă veți afla deasupra norilor.

Turns Curves Transalpina

Este un drum ideal și pentru pasionații de ciclism, deoarece drumul este în stare foarte bună, dar face legătura cu trasee de mountain bike excelente și cu diferite grade de dificultate.

O versiune off-road mai modernă a Transalpinei a fost construită în timpul Regelui Carol al II-lea între 1934-1939 și reconstruită și reconsolidată din nou în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de trupele germane.

Drumul a fost complet refăcut și asfaltat, dar încă are zone unde se fac lucrări de întreținere și consolidare .

Drumul spre Transalpina este absolut superb, mărginit de păduri de pin,brad, râuri. Există o mulțime de oportunități de drumeții în jur, dar dacă vă grăbiți să conduceți pe acest traseu, atunci mergeți direct spre Transalpina.

Puncte numeroase de belvedere, pe tot parcursul, hoteluri, cabane și restaurante, în zona Rânca, numeroase stâni de-a lungul traseului, toate acestea fac din Transalpina o destinație ideală, de weekend. Oprirea la unul dintre restaurante este obligatorie, pentru a savura mâncăruri tradiționale românești, la peste 2000 m altitudine, în timp ce admiri unele dintre cele mai impresionante priveliști asupra munților Carpați.

Deoarece Transalpina este situată la o altitudine atât de mare, fiind șosea alpină, este închisă în lunile cu zăpadă, deoarece pe unele porțiuni durează până în luna iunie, dar data deschiderii și închiderii accesului, variază de la an la an.

În general intervalul este cuprins între 1 iulie — 31 octombrie și numai pe perioada zilei, circulația pe timp de noapte fiind interzisă, deocamdată, datorită dificultății traseului.

Restaurant View Transalpina Romania

Cum se ajunge la Transalpina

Puteți intra pe Transalpina din Novaci sau din Sebeș, dacă doriți să o parcurgeți în totalitate, de la un capăt la celălalt, altfel, puteți ajunge pe Transalpina pe Drumul 7A, care leagă orașul Petroșani, jud. Hunedoara, de Valea Oltului, prin orașul Brezoi, jud. Vâlcea, sau din Petroșani. Traseul este, de asemenea, spectaculos.

Dacă mergi cu mașina de la București la Novaci, îți va lua 4 ore pe E81 pentru a ajunge la intrarea pe Transalpina.

Dacă vrei sa îl accesezi din Sebeș, ești deja la munte. De exemplu, puteți conduce de la Brașov la Sebeș și va dura doar 2 ore și 50 de minute.

Dacă vă aflați în stațiunea Călimănești – Căciulata, va dura doar 2 ore de mers cu mașina pentru a intra pe Transalpina, fie la intrarea din Novaci, fie pe cea din Sebeș, iar dacă doriți să parcurgeți doar o porțiune, puteți merge pe Valea Oltului — Brezoi — Obârșia Lotrului și ați ajuns. De aici veți opta dacă parcurgeți traseul spre Nord, la Sebeș, sau spre Sud, la Novaci. Traseul se parcurge în mai puțin de 2 ore.

Va dura aproximativ 3-4 ore pentru a finaliza întreaga lungime a Transalpina. Este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din țară, așa că probabil vei mai adăuga câteva ore cu toate opririle, locurile foto și prânzul, la întregul parcurs.

Lake Forest Transalpina

Cel mai bun moment pentru a conduce pe Transalpina

Pentru a experimenta Transalpina în toată splendoarea ei, ar trebui să urmăriți să vizitați la sfârșitul lunii septembrie. Datorită topografiei sale, Transalpina poate fi închisă câteva luni pe an.

În funcție de vreme și de cantitatea de zăpadă, datele de deschidere pot varia de la an la an, însă, între începutul lunii iunie și până la sfârșitul lunii octombrie, drumul poate fi accesat. Recomand cu tărie să vizitați cândva după iulie, dar înainte de octombrie, pentru a profita la maximum de timpul petrecut pe drum. Foarte mare atenție la schimbările bruște ale vremii.

Transalpina este o destinație populară printre localnici și devine un magnet și pentru turiștii străini. Recomand să evitați weekendurile și sărbătorile legale dacă este posibil.

Bine de știut: Transalpina este deschis între orele 7:00 și 20:00. S-ar putea să apară porțiuni înghețate sau ceață deasă, dimineața. Așa că cel mai bine este să vă planificați călătoria în jurul orei prânzului. Deoarece drumul pe Transalpina va dura cel puțin 4 ore, vă recomand să rezervați cazare peste noapte într-o locație din apropiere, astfel încât să vă puteți odihni puțin înainte de a conduce către următoarea destinație.

Autumn Transalpina

Condusul pe Transalpina

Conducerea pe Transalpina este o experiență minunată și este perfectă pentru pasionații de călătorii rutiere. Este una dintre atracțiile superbe din România, cu peisaje uimitoare de jur împrejur. Chiar merită să-l adaugi la lista ta.

Drumul este îngust în anumite părți și din această cauză, puteți circula doar între orele 7:00 și 20:00 cu o limită de viteză de 30 km pe oră. Cea mai frumoasă parte a Transalpinei este cea în care urcați spre Pasul Urdele. Acolo veți găsi un punct pitoresc numit Șaua Urdele. Rezervați-vă un moment și faceți cât mai multe fotografii. Într-o zi însorită, întregul peisaj va arăta incredibil. Din Șaua Urdele se poate face drumeții către Lacul Gâlcescu, lac glaciar, și celelalte 10 lacuri din împrejurimi. Traseul va dura aproximativ 3 ore dus-întors.

Trebuie să știți că pe acest drum nu veți găsi garduri de siguranță, elemente reflectorizante, marcaje rutiere orizontale și verticale. Vor fi porțiuni de drum în care va trebui să încetinești cu 5-10 km pe oră din cauza șanțurilor de colectare a apei pluviale. Doar fiți atenți și încetiniți când este nevoie.

Viaductele de pe malul estic al Lacului Oașa sunt accesibile doar pe o singură bandă, așa că circulați cu prudență.

În general, dacă sunteți un șofer cu experiență, nu veți avea probleme de conducere pe Transalpina, dar rețineți că drumul este destul de îngust și trebuie să conduceți încet, cu atenție. Pe drum, probabil veți întâlni bicicliști, turme.

Romania Transalpina Road View

Ce să faci pe Transalpina

Există câteva lucruri de care te poți bucura pe Transalpina, condusul pe acest drum magnific fiind prima alegere evidentă. Unii călători aleg, de asemenea, să meargă cu bicicleta pe Transalpina, dar deoarece aceasta este în esență o altitudine mare, pedalarea va fi puțin mai solicitantă.

Asigurați-vă că vă opriți la una dintre cabanele de pe drum pentru a savura o masă caldă, tradițională românească. Cele mai multe dintre cabane vor oferi vederi uimitoare asupra munților din preajmă și a covorului de păduri de conifere, care-i acoperă, parțial. Sunt câteva locuri minunate unde poți lua prânzul într_o atmosferă de basm.

Recomand mereu oamenilor să rezerve cazare pentru o noapte pe Transalpina pentru a vă bucura de drum în toată măreția lui. În acest fel, vă puteți petrece timpul bucurându-vă de unele dintre traseele de drumeții disponibile în munți. Sunt atât de multe nestemate ascunse aici precum Lacul Gâlcescu, Lacul Singuratic, Curmătura Olteţului, Cascada Moara Dracilor, Lacul Lacul Verde.

Transalpina Road Romania highway

La Centrul Voineasa îți poți face timp pentru a savura o ceașcă de cafea, într-o zonă cu belvedere. În apropiere se află o piață de suveniruri unde poți cumpăra tot felul de produse artizanale, de la localnici. O altă oprire ar fi la Stâna Ștefanu, o fermă deschisă, cunoscută pentru măgarii prietenoși. Acesta este, de asemenea, un loc grozav pentru a savura mâncare românească autentică, la prețuri foarte bune.

Din diverse puncte de pe traseu aveți acces la stațiunile Rânca, în jud. Gorj, Voineasa, jud Vâlcea sau Păltiniș, jud. Sibiu.

Dacă aveți timp, vă recomand să conduceți de la Transalpina până la Lacul Vidra. Priveliștea este uluitoare, dar rețineți că drumul poate fi puțin accidentat. Dacă doriți să faceți ceva cu adevărat spectaculos, atunci s-ar putea să vă gândiți să veniți la Transalpina pe drumul 7A pentru a vă opri la Domeniul Schiabil Transalpina. Aceasta este o stațiune de schi mai puțin cunoscută din România, cu mai multe teleschiuri, pârtii de schi și snowboard, plus priveliști ale lacului Vidra. Pentru schi și snowboard, sunt disponibile 6,1 km de pârtii. Zona de sporturi de iarnă este situată între altitudinile de 1.320 și 1.940 m.

Dacă va cazați la Rânca, de acolo puteți face diverse excursii și drumeții.

Puteți vizita:

Cheile Gilortului – râu care izvorăște din Munții Parâng, de la altitudinea de 2350 m;
Peștera Polovragi — se află în Munții Căpățânii, pe malul râului Olteț;
Mănăstirea Polovragi — situată aproape de Cheile Oltețului, la poalele muntelui Piatra Polovragilor;
Peștera Muierilor — una dintre cele mai cunoscute peșteri din România, aflata în comuna Baia de Fier, jud Gorj;
Cheile Oltețului — superbe, fac parte dintr-o rezervație naturală, iar peisajul este de vis.

De la Obârșia Lotrului se ajunge foarte repede la Lacul Oașa, pe Valea Frumoasei, în Munții Șureanu, aproape de jud. Alba.

Transalpina Views Mountains

FAQ

Transalpina este sigură?

Da, pe Transalpina sunteți în siguranță. Ar trebui să respectați restricțiile și să vă asigurați că respectați limita de viteză. Drumul este în stare foarte bună și drumul în sine va fi plăcut.

Ar trebui să conduc o mașina cu c.v. automată?

Din cauza altitudinii sale mari, a întorsăturilor și a unor agrafe de păr ici și colo, cel mai bine va fi să închiriați o mașină automată. Va elimina atât de multă presiune și va face călătoria mai plăcută.

Ar trebui sa vizitez Transalpina sau Transfăgărășan?

Ambele sunt drumuri superbe pe care ar trebui să le vizitezi măcar o dată în viață, așa că dacă le poți face pe ambele în timpul unei călătorii prin România, ar fi ideal. Ele sunt, de asemenea, foarte diferite, așa că este greu de spus că unul este mai bun sau mai frumos decât celălalt. Transalpina are un peisaj alpin arid, dar este mai ușor de condus deoarece este mai puțin solicitant. Există mai multe atracții de-a lungul șoselei Transalpina și mai multe facilități, cum ar fi trasee de drumeții accesibile și ușoare și mai multe opțiuni de cazare.

Transfăgărășanul este mai dramatic, mai impunător și mai bine întreținut, ca drum. De asemenea, este mai popular și mai aglomerat, mai ales în sezonul de vară de vârf. Acele de păr și curbele în S, îl fac mult mai emoționant.

Transalpina Romanian Road

Transalpina este fără taxe?

Da, nu trebuie să plătiți o taxă de intrare pentru a conduce pe acest drum. Cu toate acestea, nu uitați că trebuie să vă plătiți vigneta, așa că asigurați-vă că o aveți sau cumpărați-o online de pe site-ul oficial al CNAIR. Care este cea mai bună parte a Transalpina? Cea mai bună parte a drumului este când ajungi la Pasul Urdele la 2.145 m, dar toate părțile Transalpinei sunt uluitoare.

Care este cea mai bună parte a Transalpina?

Cea mai spectaculoasă porțiune din Transalpina este, fără îndoială, sectorul dintre Novaci și Obârșia Lotrului, în zona alpină. Peisajele sunt incredibile.

Există benzinării pe Transalpina?

Lângă Șugag există o benzinărie Rompetrol. Acest lucru vă este util dacă conduceți din Sebeș spre Novaci.

După Novaci, spre Sebeș, stație IPECO SA,

În rest, există un Petrom în DN67, Ciupercenii de Olteț dacă mergi din București. Această benzinărie este înainte de a ajunge la Novaci.

În concluzie, fiți atenți la rezervor înainte de a intra pe Transalpina.

Transalpina Paved Road

Ar trebui să rămân peste noapte pe Transalpina?

Sunt atât de multe de făcut și de văzut, iar a rămâne aproape de natură este întotdeauna o bucurie. Există câteva opțiuni de cazare cu prețuri care pornesc de la 180-200 Ron / noapte. Rezervă-ți cazarea în avans, deoarece camerele tind să se umple destul de repede, mai ales în timpul sezonului de vară.

Mi-am petrecut o zi explorând Transalpina și mi-a plăcut foarte mult. A fost o experiență incredibilă și sunt atât de recunoscător că am putut vedea acest loc frumos din România. Vei fi uimit și vei avea o călătorie grozavă. Te vei îndrăgosti de România, de peisajul ei și de oamenii ei și foarte probabil vei dori să te întorci iar și iar.

Îți faci planuri pentru Transalpina? Ne place să le auzim. Lasă un comentariu mai jos și povestește-ne totul despre aventurile tale pe Transalpina, din România!

Share this post
Cory from You Could Travel entering Senso-ji in Tokyo, Japan

Cory Varga – Cory is a published travel writer and award-winning photographer. She travels full time with her husband and is passionate about creating in-depth travel guides. Cory published her first book on Japanese customs and manners because she’s obsessed with everything Japan. She has visited hundreds of destinations and has lived in 7 different countries. Cory is multilingual and an alumna from The University of Manchester.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *