Ghid turistic Satu Mare

Satu Mare este un mic oraș situat în regiunea Maramureș, România. Satu Mare are o istorie încă din Evul Mediu și se află la doar 20 de minute de mers cu mașina de granița cu Ungaria, motiv pentru care Satu Mare are și un nume maghiar Szatmárnémeti, iar în germană Sathmar.

Satu Mare este un loc minunat de vizitat în România. De obicei popular printre turiștii români și maghiari, acest oraș devine rapid o destinație atractivă de vizitat și cu alți turiști străini.

Atestat documentar de peste 1000 de ani, la Satu Mare a fost una dintre cetățile voievodului Menumorut, dar există dovezi arheologice din Țara Oașului, Ardud, Medieșu Aurit, Homoroade, Lazuri care evidențiază așezări din epoca de piatră și bronz. Mai mult, există și dovezi ale comunităților geto-dace și ale prezenței comunităților celtice, după cucerirea romană.

În Evul Mediu, a fost cucerit de armatele otomane și de către tătari și ars din temelii, dar a fost reconstruit. Situat într-o zona nu tocmai liniștită de-a lungul istoriei, datorită confruntărilor pe teritoriul său, între marile imperii ale momentului respectiv, nu lipsesc nici poveștile și legendele care dau culoare acestui trecut zbuciumat.

Astăzi, Satu Mare este văzut ca un important centru cultural, academic și industrial, din nord-vestul României. Iată un ghid complet al orașului Satu Mare, astfel încât să vă puteți planifica, călătoria în acest oraș și să vă bucurați de toate bogățiile sale.

Despre Satu Mare

Satu Mare în română înseamnă Satul Mare.

În Evul Mediu, pe teritoriul actualului oraș Satu Mare existau două așezări umane, Mințiu și Satu Mare, despărțite de râul Someș. Primele informații scrise despre această regiune indică faptul că Satu Mare s-a aflat în centrul județului regal cu același nume, funcționând un castru fortificat numit: cetatea Satu Mare.

Orașul a fost proprietatea prințului Ioan Sigismund Zápolya, apoi a intrat sub stăpânirea Habsburgilor, care, în 1543, l-au dăruit fraților Báthory. Sub familia Báthory, albiei au fost aduse mai multe modificări pentru a adăuga straturi suplimentare de protecție cetății.

În 1562 cetatea a fost asediată de armatele otomane, apoi asediată de trupele habsburgice și de armatele transilvănene. Cetatea a fost arsă și apoi reconstruită după un sistem de fortificații italian în formă de pentagon cu cinci bastioane.

În Evul Mediu, Mințiu și Satu Mare s-au unit încet pentru a crea o singură administrație, dar abia în 1721 această unire a devenit recunoscută și Satu Mare a devenit recunoscut ca oraș regal liber.

În secolul al XVIII-lea, Satu Mare a început să înflorească prin introducerea unei primărie, cazărmi militare, biserici precum și a unui parc. A existat și un proces de industrializare când au fost adăugate multe construcții, inclusiv mori și fabrici.

În prezent, Satu Mare are o populație de puțin peste 100.000 de locuitori, dintre care aproximativ 55% sunt români și 35% sunt maghiari.

Old picture of how satu mare used to look like - Hotel Pannonia now known as Hotel Dacia

Cum se ajunge la Satu Mare

Există mai multe modalități de a ajunge la Satu Mare. Puteți ajunge acolo cu mașina, cu trenul sau cu avionul. Puteți chiar să îl vizitați din țara vecină dintr-un oraș din apropiere precum Debrețin sau chiar cu mașina din Budapesta.

Cu mașina – Cel mai simplu mod de a ajunge în Satu Mare este cu mașina. Deoarece Satu Mare este destul de departe de București, foarte probabil veți dori să vă opriți pe parcurs și să transformați asta într-o excursie rutieră, cu oprire în Brașov sau Poiana Brașov, Cluj Napoca sau Căciulata, Sibiu, funcție de varianta aleasă. De la București la Satu Mare, parcurgerea traseului durează aproximativ 9 ore, iar varianta opririlor în locații intermediare, cu peisaje de poveste, este cea mai bună variantă.

Cu trenul – Puteți ajunge la Satu Mare cu trenul, dar drumul cu trenul durează de obicei aproximativ 15 ore din capitală. Prețurile sunt între 150 și 200 de lei.

Cu avionul – Există curse frecvente de la București la Satu Mare, iar călătoria durează doar 1 oră și 25 de minute. Zborul este de obicei cu Tarom, dar pot fi și alte companii.

Când să vizitezi Satu Mare

Satu Mare are o climă continentală, cu veri foarte calde și uscate și ierni reci. Iernile sunt mult mai aspre, de obicei cu ninsori abundente, cu temperaturi minime care ajung la -17 °C .

Toamnele sunt frumoase, dar și mai reci decât temperaturile medii din România, datorită poziției sale, sus, în nord. Vânturile venite dinspre nord-vest aduc ploi în Satu Mare, mai ales în timpul primăverii și verii.

Dacă vă place vremea caldă, atunci verile sunt cel mai bun moment pentru a vizita orașul, cu temperaturi care ajung la 25°C . Iunie este luna ploioasă de vară, dar este și cea mai blândă când temperaturile nu cresc și nu se simte doar uscată și toridă.

Toamna, mai ales din septembrie până la jumătatea lunii octombrie, vremea este bună, după care încep ploile în oraș. Temperaturile toamnei variază de la -1°C la 21°C

Iernile sunt reci, cu multă zăpadă. Asigurați-vă că vă îmbrăcați corespunzător pentru iarnă, cu cizme, jachete de iarnă și haine călduroase. Temperaturile medii variază între -9°C și 2°C . Nu este neobișnuit ca temperatura scăzută să atingă -17 °C.

Zilele, în Satu Mare, sunt reci la începutul lunii martie și se încălzesc încet, devenind însorite și frumoase, în luna Mai. Este perioada în care Satu Mare „înflorește” și parcurile sunt pline de flori. Vremea este pentru tricou și jachetă pentru sfârșitul primăverii, dar păstrați-vă haina de iarnă dacă vizitați în martie. Temperaturile variază între -3°C și 20°C.

Authentic Romanian woman wearing a traditional Romanian blouse

Unde să stai în Satu Mare

Cel mai bun loc de cazare în Satu Mare este aproape de centrul orașului. Satu Mare este mic și aproape toate atracțiile sunt la câțiva pași. Cazarea este la prețuri accesibile în Satu Mare și puteți găsi hoteluri de 4 stele dar și cazare la preț mic și studiouri self-catering administrate de gazde private. Iată recomandările noastre alese cu atenție pentru Satu Mare.

Hotel Hugo
Luxury Hotel8.8

Hotelul Hugo oferă cazare cu restaurant, parcare privată gratuită, bar și terasă. Această cazare de 4 stele are recenzii excelente, are micul dejun inclus și camerele încep de la 395 lei / noapte.

Click here for prices and book Hotel Hugo

Bulevard mansards
Budget Hotel8.8

Această garsonieră este administrată de o gazdă privată și oferă tot ce ai nevoie pentru un sejur confortabil și plăcut în Satu Mare. Unitatea de cazare este dotată cu aer condiționat, bucătărie complet utilată, TV cu ecran plat și baie privată cu duș, uscător de păr și articole de toaletă gratuite. Preturi de la 156 lei / noapte.

Click here for prices and book Bulevard mansards

Lucruri de făcut în Satu Mare

În Satu Mare există mai multe obiective turistice, majoritatea fiind situate în orașul vechi. Iată lucrurile pe care le poți face în Satu Mare și locurile interesante de vizitat.

Statuia lupului capitolin

Statuia Lupului Capitolin este o sculptură care înfățișează o scenă din legenda despre cum a fost fondată inițial Roma. Sculptura îi înfățișează pe fondatorii Romei, Romulus și Remus alăptând de la lupoaică. Există mai multe astfel de statui în România și în întreaga lume.

Palatul Administrativ

Palatul Administrativ din Satu Mare are 97 m înălțime și este a șasea cea mai înaltă clădire din România și cea mai înaltă clădire din țară în afara Bucureștiului. Această clădire este un exemplu de arhitectură în stilul folosit în timpul regimului comunist. Din vârful clădirii, puteți admira întregul județ și puteți vedea până în Ungaria.

Biserica cu Lanțuri

Biserica cu Lanțuri Satu Mare a fost construită între 1793 și 1802 și găzduiește o colecție valoroasă de farfurii, discuri și pahare precum și cel mai vechi clopot din Satu Mare datând din 1633. Și-a primit numele deoarece biserica este înconjurată de stâlpi legați prin lanțuri forjate. Vizitați interiorul acestuia și admirați mobilierul superb realizat în întregime din stejar.

The chain church in Satu Mare during sunset

Gabriel Danea, CC BY-SA 3.0 RO, via Wikimedia Commons

Sinagoga de pe strada Decebal

O frumoasă sinagogă a fost construită în stil maur la sfârșitul secolului al XIX-lea. Evreii s-au stabilit pentru prima dată în Satu Mare și în jurul anului 1700. Populația lor a crescut la aproximativ 13.000 înainte de al Doilea Război Mondial, iar comunitatea lor avea mai multe sinagogi, o yeshiva și o casă de pictură ebraică.

Turnul Pompierilor

Un alt turn înalt din Satu Mare a fost folosit ca observator de incendii. În zilele noastre este o atracție turistică care oferă priveliști uimitoare ale orașului. Turnul Pompierilor din Satu Mare a fost construit în 1904, la recomandarea episcopului Gyula Meszlényi. Este un turn înalt de 47 m .

Grădina Romei

Un parc frumos în centrul orașului Satu Mare, cu loc de joaca pentru familii cu copii. Este perfect pentru o plimbare liniștită, în natură și are un mic iaz. Există un tren de școală veche și diverse bănci pentru un picnic relaxant. Nu există restaurante în parc, dar chiar afară puteți lua masa la Moara cu Noroc sau Arezzo Bistro.

Hotel Dacia

Hotelul Dacia a fost cunoscut inițial drept Hotel Pannonia și a fost construit la începutul secolului XX. Hotelul Dacia a fost construit în stilul Secession maghiar, iar fațada sa este înfrumusețată cu motive vegetale.

Inițial a fost numit Hotel Pannonia dar redenumit Hotel Dacia după Unirea Transilvaniei cu România. În acest hotel s-au cazat mulți artiști și scriitori români. În prezent, Hotelul Dacia este deținut de un cetățean maghiar pe nume Tamás Leisztinger și este în curs de renovare majoră.

Hotel Dacia in Satu Mare, Romania

Mai multe biserici din Satu Mare

În Satu Mare există mai multe biserici, dintre care unele sunt catolice. Vizitați Catedrala Înălțării Domnului, cu statui uimitoare și un dom interior pictat extraordinar. Vezi Biserica Romano-Catolică Calvaria, construită inițial în 1844, stând în locul vechii cetăți Castrum-Zothmar. Admirați Catedrala Mihail și Gavril, o clădire greco-catolică construită între 1932-1937, în locul unei biserici mai vechi, care fusese deschisă în 1803.

Muzeul Colecțiilor de Artă

Un mic muzeu de artă din Satu Mare cu artă interesantă expusă. Are expoziții permanente cu artă locală, dar și străine. Prețurile sunt de 20 RON pentru adulți și 10 RON pentru copii . Muzeul este deschis zilnic cu excepția zilei de luni. Muzeul Colecției de Artă aparține Muzeului Județean care are în structura sa organizatorică 23 de muzee, case memoriale, gospodării țărănești, situri arheologice. Patrimoniul muzeal însumează 400.000 de obiecte de patrimoniu.

Țara Oașului

Țara Oașului este o regiune etnografică și istorică a României, de o frumusețe deosebită, situată la doar 50 km de orașul Satu Mare. Capitala Țării Oașului este orașul Negrești-Oaș. Dacă aveți acces la o mașină, este un loc incredibil pentru o excursie de o zi din Satu Mare, chiar dacă după ce o să descoperiți zona, o să vi se pară foarte puțin timp alocat. Vizitați zona în timpul sărbătorilor sau într-o duminică, pentru a vedea costumele tradiționale unice, Țara Oașului fiind renumită pentru păstrarea cu sfințenie a obiceiurilor, tradițiilor, a artei și portului popular.

Cimitirul Vesel din Săpânța

Cimitirul vesel se află în satul Săpânța situat la doar 1 oră și jumătate distanță de Satu Mare. Cimitirul Vesel are pietre funerare colorate cu picturi minunate și poezii care descriu oamenii care sunt îngropați acolo. Modul în care aceștia sunt prezentați prin poeziile originale și vesele, este unic în lume și reprezintă un splendid exemplu de înțelepciune populară românească.

Merry Cemetery Sapanta Romania

Ce să mănânci în Satu Mare

Satu Mare are o gamă largă de mâncăruri tradiționale românești delicioase, dar și mâncăruri din țara vecină, Ungaria, cunoscută și pentru preparatele sale incredibile. Pentru români, în general, și pentru oamenii locului, în special, o masă bună este un motiv de mândrie. Este foarte important pentru ei să fie o gazdă desăvârșită, așa că fiți siguri ca veți fi răsfățați cu cele mai bune delicatese ale zonei.

Sarmale cu mămăligă – Sarmale cu mămăligă,cel mai tradițional preparat romanesc pe care trebuie sa îl încercați în timpul vizitei dumneavoastră. Sarmalele servite cu mămăligă și smântână, sunt delicioase.

Clătite cu brânză și verdeață – Un tip de clătite specifice regiunii Maramureș. Aceste clătite sunt unite împreună ca o plăcintă plată și sunt umplute cu urda și verdeață. Urda este un tip de brânză românească, făcută din zerul laptelui de oaie, capră sau vacă.

Colțunași cu legume – Colțunași cu legume sau găluști de legume tipice din Maramureș. Secretul constă în textura și gustul unor astfel de găluști, deoarece fiecare familie din regiune are propria ei rețetă.

Ciorba de porumb cu brânză – O supa crema specifica maramureșeană, se aseamănă foarte mult cu o supa de praz și cartofi din punct de vedere al consistentei. Are un gust fantastic datorită brânzei cheddar amestecate cu cartofi și porumb. Un must-try atunci când mănânci în Satu Mare.

Slănină cu ceapa – Minunata slănina, preparată după diverse rețete, nu va lipsi de pe masa, ca un un aperitiv din partea casei, alături de un pahar de pălincă.

Tocană la ceaun – Tocană de ceaun, fiartă la foc deschis, într-un ceaun masiv. Este o mâncare tradițională, din Maramureș, oarecum asemănătoare cu felul în care se făcea gulașul, pe vremuri. Tocănița la ceaun este, de obicei ,făcută cu legume, sos de roșii și carne.

Există multe rețete de mâncare tradițională, de savurat, în Satu Mare și există mai multe restaurante în oraș care vând mâncare tradițională românească.

Încercați The Dome (Adresa: Strada 1 Decembrie 1918 5, Satu Mare), Restaurant Tei (Bulevardul Lucian Blaga 34, Satu Mare 447230) sau City Bistro (Adresa: Strada Horea 3, Satu Mare 440010)

Delicious Romanian Polenta in a skillet

Gânduri finale

Satu Mare este un oraș minunat din nordul României, care ar trebui adăugat pe lista dvs. de locuri de vizitat. Este o destinație turistică ce devine din ce în ce mai populară în rândul turiștilor străini. Are mai multe atracții, spații verzi, muzee și restaurante grozave, în timp ce cazarea continuă să fie incredibil de accesibilă.

Acest ghid complet pentru Satu Mare vă poate ajuta acum cu călătoria în acest oraș. Spune-ne despre planurile tale în secțiunea de comentarii de mai jos.

Share this post
Cory from You Could Travel entering Senso-ji in Tokyo, Japan

Cory Varga – Cory is a published travel writer and award-winning photographer. She travels full time with her husband and is passionate about creating in-depth travel guides. Cory published her first book on Japanese customs and manners because she’s obsessed with everything Japan. She has visited hundreds of destinations and has lived in 7 different countries. Cory is multilingual and an alumna from The University of Manchester.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *