Ghid pentru Râșnov, Romania

Râșnov este un orășel situat în apropierea orașului Brașov și la doar câteva minute cu mașina, de faimosul Castel Bran. Este cunoscut, în principal, datorită cetății Râșnov, care este deschisă vizitatorilor pe tot parcursul anului. Ca și Castelul Bran, din apropiere, cetatea Râșnov are propriile sale legende locale, pe care, fără îndoială, le vei descoperi în timpul vizitei tale.

Pentru vizitatorii care doresc să descopere atracțiile din afara drumurilor bătute și iubesc ideea de a sta într-un oraș liniștit, cu vedere la munții din jur, atunci Râșnov este locul potrivit pentru ei.

Iată tot ce trebuie să știți despre Râșnov, pentru a avea un sejur fantastic.

Despre Râșnov

Am fost la Râșnov aproape în fiecare an. Este o bază ieftină și liniștită pentru a explora zonele înconjurătoare precum Brașov, celebrul Castel Bran, stațiunea de schi din Poiana Brașov și frumoasele parcuri naturale din apropiere.

Râșnov este un oraș mic cu o populație de puțin peste 15.000 de locuitori. Cu toate acestea, este plin de vizitatori pe tot parcursul anului, deoarece mulți vin să viziteze cetatea Râșnov, satele și atracțiile din apropiere.

Râșnovul face parte din Transilvania, cândva făcea parte din regiunea săsească numită Burzenland. Există însă dovezi arheologice că pe dealul cetăţii au existat urme de fortificaţii încă din perioada preistorică şi dacică.

Din 2013, Râșnovul a devenit gazda primului festival de heavy metal din Romania. A fost și o locație de filmare pentru filmul Cold Mountain, cu Nicole Kidman în rol principal.

Rasnov Fortress Romania

Despre Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov este principala atractie din zona Râșnov și din motive intemeiate. Cetatea Râșnov este un o fortăreață de tip castel de refugiu, care oferea protecție și adăpost locuitorilor orașului, în timpul invaziilor. Locația sa este strategică, întrucât a fost menită să protejeze împotriva armatelor invadatoare venite prin Pasul Bran, în drumul lor spre Brașov.

Se consideră că cetatea medievală a fost construită la începutul anului 1200, în timpul domniei cavalerilor teutoni, deși nu există dovezi arheologice în acest sens. Cetatea Râșnov a fost menționată pentru prima dată în 1331 ca Rosenou (în germană).

Cetatea a fost atacată de multe ori de tătari, turci și valahi. Cu toate acestea, apărarea sa s-a menținut bine și a fost cucerită doar o singură dată, în 1612, de Gabriel Báthory. Acest lucru s-a întâmplat doar pentru că trupele inamice au descoperit calea de la cetate la izvorul care era sursa de apa a cetății.

O fântână adâncă de 143 de metri a fost săpată pentru a adăuga o sursă de apă în interiorul cetății și pentru a evita orice slăbiciune în apărarea cetății în viitor. Fântâna vine cu propria sa legendă locală. Doi soldați turci capturați au primit promisiunea libertătii, în schimbul săpatului fântânii. Le-a luat 17 ani să termine fântâna și totuși, au fost uciși la sfârșitul sarcinii. Celebra fântână este un punct de atracție în centrul cetății.

Inside the Rasnov fortress

Până în 1850, cetatea Râșnovului a devenit ruină și nu a fost restaurată decât în 1956, dar a rămas în stare proastă. În 2000, un antreprenor italian a preluat cetatea și a transformat părți din ea într-o atracție turistică. Cu toate acestea, el a distrus și a construit în mod arbitrar părți din ea.

În 2008, orașul Râșnov a recuperat proprietatea și au urmat noi lucrări pentru a continua restaurarea și conservarea acesteia, grație fondurilor Uniunii Europene.

Rasnov Hill Romania

Vizitați cetatea Râșnov

Treceți pe lângă casele vechi, săsești, și ajungeți la baza dealului Cetății Râșnov. Aici aveți două opțiuni. Luați minunata potecă de mers către vechea cetate și bucurați-vă de o excursie relaxantă în natură. Alternativ, puteți să luați telecabina până sus.

Plătiți taxa la casa de bilete, în jur de 12 lei, de persoană. Este timpul să începeți vizita la această cetate săsească, proaspăt restaurată. În centrul cetății sunt magazine de suveniruri, perfecte pentru a cumpăra ceva reprezentativ, de la localnici.

Nu doar cetatea în sine arată fantastic, ci rezervați-vă un moment și pentru a fotografia peisajul magnific, care se întinde pe kilometri, de jur împrejur.

Rasnov Romania

Alte atracții

Vizitați Vechea Biserică Ortodoxă, construită în 1384 de Dan I Basarab. Este situat pe Romulus Cristoloveanu 14, o stradă destul de mică. Găzduiește și un mic muzeu.

Nu ratați Cheile Râșnoavei, un canion verde unde vă puteți bucura de diverse activități precum alpinism, trasee la pas, șofat și bungee jumping. Dacă te hotărăști să dormi aici, peste noapte, într-un cort, trebuie doar să fii conștient de faptul că urșii umblă liberi aici. Dacă doriți să vedeți urși, mergeți la sanctuarul de urși, din Zărnești. Aveți ocazia să fotografiați casele vechi săsești, precum și vechea școală săsească. Plimbarea vă va duce prin padure, si veți vedea niste case superbe, datand de 100-200 de ani.

Fapt divers: Există multe specii de orhidee în Râșnov, iar orașul găzduiește Clubul Iubitorilor de Orhidee din România.

Faceti un tur organizat la cetatea Rașnovului, dar și la Castelul Bran din apropiere, iar apoi, vizitați, opțional, Castelul Peleș. In apropiere de Rașnov, se afla superba biserica fortificata Prejmer, inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Countryside views from Rasnov fortress

Mâncare, bauturi

Sunt cateva restaurante in Râșnov. Vă recomandăm în special Stâna Turistică Sergiana, care se află la 25 de minute de mers cu mașina, de cetate.

Sub Cetate Sergiana este un alt restaurant tradițional, care pune accent pe ciorba romanească grozava, la prețuri decente.

Pentru cei care doresc să rămână și în Râșnov, Radsor este o alegere excelentă pentru cină. Veți avea în apropiere pub-ul Castle, clădirea BCR Bank pentru bancomate și transfer de bani, iar primăria este la doar câteva minute de mers pe jos.

Delicious Romanian Food Traditional sarmale

Unde să te cazezi în Râșnov

Există multe opțiuni de cazare în Râșnov, multe dintre ele fiind la prețuri foarte bune. Iată unde să vă cazați în Râșnov, să fiți aproape de cetate și să vă bucurați de confort, la prețuri grozave și recenzii fantastice.

Radsor – Situat în inima orașului Râșnov, la doar 400 de metri de telecabina către cetate, acest hotel minunat are un restaurant. Veți avea articole de toaletă gratuite și papuci incluse, iar unele camere au vedere la munte și la cetate. Camere doar de la 360 lei pe noapte. Rezervați Radsor aici.

Das Fort Boutique – Pentru o cazare superb decorată, veți dori să stai aici. O suită tip boutique, cu mobilier modern și câteva elemente rustice, aceasta este ideală pentru cei care își doresc lux într-un cadru medieval. Rezervați Das Fort Boutique aici.

AristoCat Hotels Râșnov – O pensiune cu pret moderat, cu camere cu baie proprie si pat confortabil. Există parcare gratuită și o bucătărie și un lounge comun. Prețuri de la doar 210 lei pe noapte. Rezervați aici AristoCat Hotels Râșnov.

Views from Rasnov Hilltop

Cum se ajunge la Râșnov

Există mai multe modalități de a ajunge la Râșnov, dar vă recomandăm să închiriați o mașină. Este mai ușor să te deplasezi și poți vizita cu ușurință atracțiile din apropiere.

Cu mașina

Din București: Pe drumul național DN1 spre Predeal. De aici urmați indicatoarele spre Râșnov. Distanța fata de Bucuresti: aproximativ 180 km.

Din Brașov: Vei conduce doar 15 km. Ieșire din Brașov spre sud spre Pitești. Treci de Cristian apoi urmam indicatoarele spre Râșnov.

Cu trenul

Va trebui să luați un tren de la București la Brașov. Din Brasov luati trenul spre Râșnov. Prețurile pentru biletele pentru Brașov – Râșnov sunt sub 6 lei. Există doar 6-7 trenuri zilnic, așa că asigurați-vă că verificați orarul local și planificați în consecință.

Cu autobuzul

Luați trenul de la București la Brașov, apoi luați autobuzul de la Brașov la Râșnov. Autobuzele circulă la fiecare 10-30 de minute din Autostația Codreanu. Prețul este puțin sub 1 GBP per bilet și trebuie să obțineți un bilet înainte de a vă urca în autobuz.

Cu taxiul

Din București, luați trenul spre. Brașov. Din Brașov se poate lua un taxi pana la Râșnov. Verificați prețurile taxiului. Întrucât șoferul trebuie să se întoarcă, mulți vă vor cere să plătiți și pentru biletul de întoarcere. Costul va fi în jur de 60 lei.

Prin tur

O alta opțiune este să rezervați un tur de la Brașov, pentru a vedea cetatea Râșnovului.

Castelul Bran si superbul castel Peleș. Transportul este inclus, veți învăța istoria de la un ghid profesionist și veți întâlni călători cu gânduri similare cu care să împărtășiți povești.

Share this post
Cory from You Could Travel entering Senso-ji in Tokyo, Japan

Cory Varga – Cory is a published travel writer and award-winning photographer. She travels full time with her husband and is passionate about creating in-depth travel guides. Cory published her first book on Japanese customs and manners because she’s obsessed with everything Japan. She has visited hundreds of destinations and has lived in 7 different countries. Cory is multilingual and an alumna from The University of Manchester.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *