Ghid Mamaia

Mamaia, cea mai populară stațiune de pe malul românesc al Marii Negre, reprezintă, unul dintre cei doi poli principali, alături de Poiana Brașov, pentru vacanțele petrecute în România, de către cei mai mulți dintre turiștii români și străini.

Mamaia este sinonimă cu vacanța de vară, pentru foarte mulți dintre noi. Cunoscută pentru nisipul fin, viața de noapte vibrantă, cluburile și restaurantele grozave, a făcut ca, nu de puține ori, turiștii străini sa o numească Ibiza Europei de Est.

Mamaia este un magnet pentru turiștii locali și străini, datorită apelor sale calde care o fac perfectă pentru înot și scufundări.

Stațiunea este amplasată în partea de nord a orașului Constanta și este construită pe grindul care desparte lacul Siutghiol de Marea Neagră. Poziția stațiunii Mamaia este fantastică, deoarece dimineața te poți bucura de răsăritul „din mare” al soarelui, iar seara, de apusul magic care își reflectă culorile mirifice în apele lacului Siutghiol, creând o feerie de basm. Nopțile în care luna își oglindește splendoarea în mare, împreună cu „șoaptele” valurilor mării, transmit o stare de liniște extraordinară și pot transforma o simplă plimbare pe faleza sau pe plaja stațiunii Mamaia, într-un moment de vis.

Cel mai bun moment pentru a vizita Mamaia este sezonul de plajă, care este între mijlocul lunii iunie și începutul lunii septembrie, dar pentru cei care iubesc marea, pot planifica un sejur oricând, ținând cont că din ce în ce mai multe unități de cazare și restaurante sunt deschise tot anul.

Așadar, iată un ghid cuprinzător cu tot ce trebuie să știi despre stațiunea Mamaia pentru a-ți planifica sejurul.

Despre Mamaia

La începutul sec. XX, în urma extinderii portului Constanța, era necesară mutarea Băilor de mare. În 1905, prof. Ion Bănescu, primar al Constanței (1905-1907), întemeietorul stațiunii Mamaia, decide amenajarea primelor spații turistice, aici, în locul special ales pentru „băile de soare”.

Inaugurarea stațiunii are loc la 22 august 1906, odată cu deschiderea cele două Pavilioane cu cabine de lemn, terminate cu câte un foișor, și a punții care înainta în mare. Aceste construcții au urmat planurile arhitectului peisagist francez Emile Redont, cel care a conceput și realizat și parcul care unește faleza Cazinoului din Constanța cu Bd. Elisabeta.

Tot în aceeași perioadă apar și oportunitățile de distracție: călușei, concerte susținute de fanfara militară, restaurante.

Imediat după primul război mondial, între anii 1923-1926, se construiește reședința de vară a familiei regale, ”Kara Dalga” (Frumoasa Mantie), Vila regală din Mamaia sau Castelul Reginei Maria, cum mai este cunoscut, după planurile arhitectului Mario Stoppa. Bijuterie arhitecturală, a fost locul în care regele Mihai al României și, uneori, prințul Philip al Marii Britanii, își făceau vacanța.

Ca urmare, Mamaia a devenit populară și s-au construit multe clădiri.

În anul 1925 este construit Cazinoul din Mamaia, iar primul hotel construit în Mamaia a fost Grand Hotel Rex, inaugurat în 1938. În 1959 este inaugurat Hotel București, deși acum este cunoscut sub numele de Hotel Iaki, o clădire modernă și luxoasă. În timpul comunismului, Mamaia a continuat să se extindă și au fost ridicate mai multe hoteluri pentru a satisface cererea. În anii 1980 Mamaia a atins apogeul și a devenit un paradis absolut pentru turiști.

În prezent, datorită investițiilor, Mamaia, Perla litoralului românesc, s-a extins foarte mult spre nord, unde au apărut numeroase complexuri rezidențiale.

About Mamaia - beautiful sea shore at sunset

Cum se ajunge la Mamaia

Mamaia este situată la doar 231 km distanță de București.

Cu mașina

Pentru a ajunge de la București la Mamaia cu autoturismul, este necesar un timp de aproximativ 2-2,5 ore, pe A2-Autostrada Soarelui. Dacă dorești să eviți oprirea la stația de taxare de la Podul Fetești – Cernavodă, poți achita taxa de trecere pod, prin SMS (la 7577), on-line, sau la una dintre benzinăriile de pe traseu. Taxă autoturism: 13 RON.

Taxa se poate achita înainte de trecerea podului sau până la ora 24:00 a zilei următoare trecerii.

Cu trenul

Călătoria cu trenul până la Constanța durează aproximativ 3 ore, de la București. Poți opta pentru trenurile CFR, dar există și operatori feroviari privați. În sezonul estival CFR Călători pune la dispoziție „Trenurile Soarelui”. Achiziție bilete: CFR sau Softrans.

Din gara principală Constanța, ai la dispoziție numeroase linii de autobuz pentru a ajunge în Mamaia.

Cu Linia 100 Mamaia – Gara CFR – Tabăra Turist (Zona Butoaie), în nordul stațiunii Mamaia;

Cu Linia 40 – Autobuzul 40 are ca punct de plecare Gara Constanța și ajunge în zona Pescărie, la câțiva pași de intrarea sudică a stațiunii Mamaia.

Cu Linia 100E – Circulă doar în sezonul estival. Gara Constanța – Satul de Vacanță – Hotel Caraiman (intrarea nordică în stațiunea Mamaia, zona Butoaie)

Preț călătorie: 1.50 RON.

Prin tur privat

Ești grăbit și timpul nu-ți permite sa te bucuri de un sejur la mare, dar nu poți să nu te bucuri măcar o zi de magia mării, la Mamaia! Poți opta oricând pentru un tur privat care te duce de la București la Mamaia și înapoi, iar acea zi să se transforme în ceva de neuitat.

Cu un tur privat, vei călători relaxat, cu șofer și poți alege obiectivele de vizitat în timpul excursiei tale.Vă puteți rezerva în avans turul privat aici.

Visiting Mamaia Romania

Când să vizitezi Mamaia

Cele mai bune momente pentru a vizita Mamaia sunt între mijlocul lunii iunie și începutul lunii septembrie. În această perioadă, temperaturile medii în timpul zilei variază între 25 și 30 °C. Apa rămâne caldă până la mijlocul toamnei, iar temperaturile medii ale mării sunt între 21 – 25°C.

Sezonul oficial de plajă începe pe 1 mai. Acesta este momentul așteptat de turiști pentru a se îndrepta spre litoral, pentru cel puțin o zi.

Marea Neagră este încă rece. Poți face plajă, dar serile sunt răcoroase. Cazarea este foarte accesibilă și majoritatea restaurantelor sunt deschise. Scăldatul în mare nu este recomandat, deoarece apa poate fi rece, până la 150 C.

În iunie devine mai cald, iar spre sfârșitul lunii, vremea este mai puțin capricioasă, dar pot exista câteva zile ploioase. Cu toate acestea, rezervarea pentru finalul acestei luni este recomandată.

În iulie este cald, cu zile lungi însorite și seri plăcute. Temperatura mării este perfectă pentru înot, dar prețurile încep să crească, iar Mamaia devine din ce în ce mai aglomerată.

August, denumită luna lui cuptor, este vârful sezonului. Plajele sunt pline, iar prețurile sunt mari. Vremea este excelentă, cu dimineți calde, zile toride și seri blânde. Este într-adevăr o bucurie să fii pe litoralul românesc, la Mamaia. Seara, te vei plimba pe plajă sau te poți relaxa pe una dintre canapelele sau fotoliile de pe terasele restaurantelor de pe faleză. Este luna cea mai aglomerată, dar Mamaia pulsează de viață, bucuria vacanței citindu-se pe chipul fiecărui turist. Odată ce august a trecut, multe hoteluri și restaurante încep să restrângă activitatea, însă zilele sunt însorite până la sfârșitul lunii septembrie.

Septembrie debutează cu vești bune pentru cei care și-au rezervat concediul pentru luna aceasta sau cei care vor să ajungă din nou pe litoral. Începe programul „Litoralul pentru Toți”, între 1 și 30 septembrie, în toate stațiunile de la mare, iar Mamaia nu face excepție. Prețurile se reduc în multe unități de cazare, cu până la 70%. În ultimii ani vremea a fost excelentă, zilele însorite fiind pană la sfârșitul lunii.

Cory from You Could Travel enjoying her summer holiday to Mamaia

Temperaturi în Mamaia

Stațiunea Mamaia are un climat subtropical umed. Iernile sunt reci, iar verile sunt calde. Noiembrie este cea mai umedă lună, iar august este cea mai uscată. Ianuarie este cea mai rece lună cu aproximativ -2 grade C, iar iulie este cea mai caldă cu aproximativ 26 de grade C. În timpul verii, nu este neobișnuit ca temperatura să aibă până la 33 de grade C.

În unele ierni, puteți vedea marea înghețată pe anumite sectoare, oferind un peisaj; minunat de iarnă. Puțini oameni vizitează Mamaia în afara sezonului estival, deoarece majoritatea hotelurilor și restaurantelor sunt închise, dar acest lucru a început să se schimbe.

Tabelul de mai jos explică temperaturile medii în Mamaia. Temperaturi în Mamaia:

LunăMaxim/Min(°C)Ploaie
Ianuarie4°C/-2°C4 zile
Februarie6°C/-1°C4 zile
Martie9°C/3°C4 zile
Aprilie14°C/7°C4 zile
Mai20°C/13°C5 zile
Iunie25°C/17°C5 zile
Iulie27°C/19°C4 zile
August27°C/19°C2 zile
Septembrie23°C/15°C3 zile
Octombrie17°C/10°C4 zile
Noiembrie12°C/5°C5 zile
Decembrie6°C/0°C5 zile

Unde să te cazezi în Mamaia

Fiind cea mai populară stațiune de vară din România, Mamaia dispune de foarte multe locuri de cazare, aproximativ 30 000, dar se construiește în continuare. Acestea variază de la hoteluri de lux, la vile și apartamente, chiar și în afara orașului Mamaia, în Constanța.

Recomand să găsești un hotel chiar lângă plajă, cum ar fi Hotel Majestic Mamaia, Hotel Victoria Mamaia, Hotel Aurora Mamaia, ultimul dintre acestea fiind aproapede Aqua Park și Satul de Vacanță Mamaia.

Dacă ești turist cu buget redus, închirierea unui apartament chiar în afara orașului Mamaia poate fi o variantă foarte bună, dar atenție la distanța față de plajă.

De luat în calcul este și oferta de cazare în hotelurile, vilele și apartamentele de pe malul lacului Siutghiol.

Căteva recomandări:

Hotel Imago Boutique – hotel de 4 stele se află la 7 minute de plajă, pe malul lacului Siutghiol, în dreptul Complexului Mediteranean Mamaia, în centrul stațiunii, aproape de zona Hotel Majestic Mamaia. Nu este foarte mare, 10 camere duble și apartamente cu amenajări și finisaje de lux, camerele spațioase și decorate cu rafinament oferă confortul necesar, dar și o priveliște minunată asupra lacului. Prețurile încep de la 300 RON, dar rezervarea trebuie făcută din timp.

Hotel Oxford – Acesta este un hotel de 4 stele situat la doar 13 minute de mers pe jos de plajă. Hotelul oferă cazare cu un lounge comun, un bar în hol, un restaurant și 2 săli de conferințe. Proprietatea oferă WiFi gratuit și parcare privată gratuită. Prețurile încep de la 600 RON pe noapte.

New Splendid Hotel & Spa – Acesta este un minunat hotel de 4 stele destinat exclusiv adulților, situat la doar 200 de metri de plajă. Micul dejun este inclus, iar tariful pe noapte începe de la doar 820 RON. Dacă sunteți orientat spre confort și lux, acesta este cel mai bun loc de cazare în Mamaia.

Hotel Milano Blue – Un hotel grozav de 3 stele situat pe plajă. Cu toate acestea, se află la 45 de minute de mers pe jos de principalele restaurante și baruri din nordul stațiunii. Este o plimbare frumoasă, mai ales seara. Prețurile încep de la 513 RON pe noapte.

Hotel Bavaria Blu – Ideal dacă dorești să stai într-un hotel grozav de 4 stele lângă plajă, cu toate mesele incluse în sejurul tău, ceea ce face mult mai ușor pentru călătorii cu buget redus. Prețuri de la 784 RON pe noapte, all inclusive.

Apartamentele în regim hotelier sunt o altă alternativă. Un exemplu este complexul Amelie, care oferă apartamente în regim hotelier. Clădirea este localizată pe Bulevardul Mamaia, pe partea cu lacul, la 150 metri de plajă. Este o locație elegantă, care oferă toate dotările necesare petrecerii unei vacante relaxante la malul Marii Negre. Oferta pentru vârful de sezon, luna august, pornește de la 690 RON / noapte.

Am subliniat câteva locații, dar oferta fiind foarte variată, orice turist poate să găsească locația de cazare potrivită, pentru o vacanță de vis în Mamaia.

Este esențial să se facă rezervarea din timp deoarece, odată cu apropierea sezonului estival, locurile tind să se epuizeze rapid, în Mamaia.

mamaia seaside shell

Ce poți mânca în Mamaia

Mâncarea tradițională românească nu este foarte bogată în rețete pe bază de pește, chiar dacă prezența marilor râuri, a fluviului Dunărea cu minunata sa deltă și nu în ultimul rând ieșirea la Marea Neagră, oferă toate datele pentru acest lucru. Asta nu înseamnă ca nu se pot mânca mâncăruri foarte bune, după rețete tradiționale din zona Dobrogei, și nu numai, iar oferta restaurantelor cu specific pescăresc crește de la an la an.

Ciorba de storceag, specifică Deltei Dunării, este o ciorba care se face în principal din sturion (cega, morun, păstruga, nisetru). Este o mâncare extraordinară, influențată de comunitatea ucraineană din Deltă!

Borșul de pește, Ciorba de perișoare din pește, sunt alte delicii!

Saramură din diverse tipuri de pește, tocănițe, tochituri, chifteluțe, toate sunt delicatese care pot alinta papilele gustative ale celor mai pretențioși clienți.

O recomandare este restaurantul Blue Acqua, cu cele doua locații ale sale, situate în centrul stațiunii Mamaia, una pe malul lacului Siutghiol, Blue Acqua Restaurant – Mamaia Lac, iar cea de a doua în zona Hotel Majestic Mamaia, Blue Acqua Restaurant – Faleza Mamaia.

Toate mâncărurile enumerate mai sus, împreuna cu alte delicatese, le puteți savura în locațiile acestui restaurant. Oferă inclusiv meniu vegan.

O altă opțiune este servirea mesei la restaurantele cu autoservire, care au de obicei o ieșire pe plajă. O recomandare ar fi restaurantul Rainbow, lângă Hotel Victoria Mamaia.

Sardines food mamaia

În Mamaia, mâncarea este variată și pentru toate gusturile, de la mâncare tradițională, nelipsiții mititei și hamsie, bunătăți preparate din bucătăria locuitorilor din Delta Dunării și până la rețete din bucătăria internațională, mâncăruri fine mediteraneene, care mai de care mai sofisticate și apetisante.

În Satul de Vacanța din Mamaia există restaurante cu specific tradițional românesc, fiecare reprezentând culinar o zonă din țară, iar meniurile sunt delicioase.

Desigur, multe preparate tradiționale românești sunt disponibile la aproape orice restaurant.

Plimbarea de seară pe faleză și în Luna Parc din Satul de Vacanță nu poate fi completă fără vânzătorii care îmbie turiștii cu porumb proaspăt fiert sau copt pe grătar, floricele de porumb și vată de zahăr pe băț. Acestea sunt bucuriile copilăriei, la care nu vom renunța!

Să nu uităm de savuroasa porție de hamsie servită împreuna cu un pahar cu bere!

În Mamaia Nord/Mamaia Sat, zona din stațiune cu cel mai mare ritm de dezvoltare, oferta pentru gurmanzii iubitori ai mâncărurilor fine este pe măsura tuturor pretențiilor.

Iată câteva dintre preparatele pe care ți le recomand să le mănânci în Mamaia Nord/Mamaia Sat:

La Braseria Le Charme

Delicii culinare grecești – skepasti, saganaki, gyros. Platou Sushi Fushion by Le Charme; Platou cu fructe de mare Le Charme; Deserturi

Adresa- Strada Siracuza nr.3, Mamaia Nord

Aleka’ s Greek Taverna – specific grecesc

Recomand: gyros, souvlaki, bifteki, mousaka, fructe de mare, portocalopita – prăjitura cu iaurt și aroma de portocale

Adresa – str. Promenada nr. 35, parterul Ștefan Buildings Resort

Îți mai recomand să încerci următoarele localuri:

  • La Balansoar – lângă Hotel Aurora, Mamaia
  • La Scoica – Strada Aprodul Purice nr. 5, Constanța
  • Port Bacaro – Strada Marinei, Constanța
  • România Nikos – Mamaia Nord, Aleea Lamia, Constanța
  • Harlequin – Bulevardul Mamaia, Constanța

Sunt câteva repere, dar în funcție de ceea ce dorești să experimentezi din punct de vedere culinar, în sejurul petrecut în Mamaia, posibilitățile sunt nelimitate.

Fried chips in mamaia

Ce să faci în Mamaia

Mulți turiști vin la Mamaia pentru a se bucura de soare și de plaja superbă. Descopăr ceva nou în această stațiune la fiecare sejur. Recomand să te relaxezi minim 7 zile în Mamaia pentru că ai foarte multe de făcut. Poți explora Mamaia și în unele zile puteți face excursii de o zi pentru a vedea celelalte stațiuni de pe litoral.

Iată cele mai bune lucruri de făcut în Mamaia:

Răcorește-te pe plajă

Desigur, acesta este primul lucru de făcut în Mamaia. Ia o carte, stai la plajă și obține un bronz minunat. Poate să fie pe malul mării, lângă piscina hotelului tău sau pe malul lacului Siutghiol. Atenție, soarele este destul de puternic, chiar dacă datorită brizei nu simțim, așa că asigură-te că ai o protecție solară bună.

Odată cu lărgirea plajei, spre deosebire de alte destinații de pe litoral, nu trebuie să te mai trezești dimineața, devreme, pentru a găsi un loc pe malul mării.

Înot sau scufundări

Marea Neagră devine foarte caldă în timpul verii, ceea ce o face perfectă pentru înot sau scufundări. Uneori, marea devine calmă, ca un lac, ceea ce vă oferă posibilitatea de a face scufundări pentru a observa flora și fauna din apropierea plajei, sub apă, alge, pești, crabi și meduze. Ia-ți snorkel-ul cu tine când marea e liniștita pentru ca merită, poate fi o primă experiență de scufundare, care apoi poate fi transformată într-un hobby.

Savurează o mâncare delicioasă

Mâncarea este minunată și te face fericit. Descoperă și experimentează noi preparate din bucătăria tradiționala românească și internațională. Trăiește senzații noi și magice prin intermediul papilelor gustative, descoperă lumea și prin intermediul mâncărurilor specifice diverselor zone geografice. Fiecare farfurie spune o poveste despre cei care au gândit rețeta și ne-au dăruit-o nouă, pentru a ne bucura de gusturi unice. O lume într-o farfurie.

După cum am menționat anterior, îți recomand să încerci câteva dintre specialitățile locale din pește și fructe de mare, acestea fiind proaspete, în permanență.

beautiful seaside mamaia

Plimbare pe plaja

Odată cu apusul soarelui, serile în Mamaia devin plăcute, perfecte pentru o plimbare pe plajă. Nu poți rata plimbarea „în mare”, pe pasarela de lângă Hotel Victoria Mamaia, la capătul căreia te poți îmbarca pe vaporaș pentru o plimbare romantică pe mare.

Într-o noapte calmă și înnorată, poți auzi marea, dar nu vezi orizontul, ceeea ce-ți creează o trăire aparte, mistico-romantică. Desigur, te poți plimba pe plajă și în timpul zilei, este relaxant. Să nu uiți de protecție solară, deoarece soarele este deosebit de intens în timpul prânzului. Plimbările de dimineață pe plajă sunt deosebit de revigorante pentru sănătatea ta și vei începe ziua cu mai multă energie.

Distracție în Satul de Vacanță

La marginea de sud a stațiunii Mamaia, se află Satul de Vacanță, plin de culoare și bunăvoie. Este deschis pe toată durata sezonului estival și este un loc de divertisment, distracție și veselie, mai ales pentru familii. Principala atracție este Luna Park, un loc plin de jocuri cu lumini multicolore, instalații care îți vor declanșa adrenalina (centrifuga, roller-coaster, ciocane, roata, carusel, trenulețe și mașinuțe). După lăsarea întunericului numeroși turiști, adulți și copii, se bucură de extraordinara atmosfera de vacanță.

Este și locul unde mâncarea tradițională românească este reprezentată prin specificul culinar al fiecărei zone din România, prin localuri care poartă nume sugestive: Casa Argeșeană, Casa Prahoveană, Casa Dobrogeană, etc.

Magazinele de suveniruri, tarabele cu produse diverse, prezente la tot pasul, galeriile comerciale vin să completeze varietatea de disponibilități de petrecere a vacanței în Mamaia.

Cocktail într-un lounge bar

În nordul stațiunii Mamaia, vei găsi terase exclusiviste, cu decor deosebit, cu baldachine, fotolii, scaune instalate chiar pe plajă, pe nisip, cu muzică minunată, de calitate și o atmosferă electrizantă, care pot transforma servirea unui cocktail într-o experiență de neuitat.

Shisha este, de asemenea, populară în Mamaia, așa că stați pe loc, relaxează-te și bucură-te de fumatul cu aromă de fructe fără tutun.

Câteva recomandări:

IpaNera Restaurant, Cocktail bar & Beach – Situat în zona exclusivistă din nordul stațiunii, în imediata apropiere a plajelor Kudos si H2O, locația se adresează și celor mai rafinate gusturi. Este prima terasă cu specific brazilian din România, plină de spiritul exuberant sud-american.

Exact la ce te aștepți din partea unui restaurant: servicii ireproșabile, mâncare bună, timp scurt de așteptare, iar priveliștea superbă.

Crazy Beach – Mamaia Nord, zona Summerland. Club de plajă minunat, situat în vecinătatea IpaNera, vedere spre mare. Locație confortabilă unde clienții se pot bucura ziua de plajă, servind un cocktail răcoritor, iar seara de petreceri electrizante care țin până la răsăritul soarelui.

Barrels Pub – Mamaia Nord, zona Butoaie. Barul este un loc în care voie bună și poveștile creează o atmosferă minunată. Petrecerilor din serile de weekend pline de veselie și cocktailuri magice, sunt de neuitat. Pe terasă, se poate petrece o seară perfectă în aer liber, o ocazie pentru a savura în deplină relaxare un platou cu fructe de mare, alături de un vin alb și rece.

cocktail beach

Distrează-te la Aqua Magic

La intrarea în stațiunea Mamaia, în sud, lăngă Hotel Aurora și aproape de stația de telegondolă se află Aqua Magic.

O zi petrecută în parcul acvatic va fi de neuitat datorită faptului că aici relaxarea și distracția la maxim sunt ingredientele principale. Cu o capacitate impresionantă, 3000 de locuri, dispunând de instalații acvatice moderne, cu spații prevăzute special pentru copii și adulți și cu o atmosferă de distracție întreținută în permanență de muzică, spectacole și concursuri,

Aqua Magic este o unitate modernă, sigură, dotată cu tot ce trebuie pentru a te distra în siguranță.

De asemenea, majoritatea hotelurilor te vor ajuta să rezervi bilete zilnice la Aqua Park. Acest lucru este deosebit de distractiv dacă vizitezi Mamaia cu copiii.

Continuă distracția la JT Water Sport &Cable Park

JT Watersports oferă un Univers al distracției, în aer liber pe suprafața Lacului Siutghiol din Mamaia. Tot ce trebuie să ai la tine este buna dispoziție și dorința de distracție! Parcul inedit din Mamaia are două tematici:

Cable Park – aici distracția se traduce prin Sky nautic și Wakeboard ce îți oferă posibilitatea de a practica sporturi inedite pe suprafața Lacului Siutghiol, care îți vor ridica nivelul de adrenalină și îți vor imprima un tonus pozitiv!

Water Park – ai parte de bucurie nelimitată începând cu Parcul gonflabil cu trasee amețitoare și continuând cu multitudine de sporturi pe apă: plimbări cu caiacul pe Lacul Siutghiol, vâslirea pe un standup padleboard, curse cu hidrobicicleta, vâslitul într-o bărcuță.

Vizitează Insula Ovidiu

Insula Ovidiu, de pe Lacul Siutghiol trebuie să fie una dintre destinațiile de o zi pentru turiștii stațiunii Mamaia. De la locul în care pescarii își construiau aici adăposturi, iar grădinarii profitau de solul fertil al insulei, insula s-a transformat într-un loc de relaxare pentru turiști.

Se spune că Ovidiu și-a scris aici elegiile, iar operele „Tristele” și „Ponticele” le-a creat tot pe această insulă.

Insula Ovidiu este un obiectiv turistic creat natural, fiind amplasată pe lacul Siutghiol la 5000 m de malul stațiunii Mamaia și 500 m de cel al orașului Ovidiu. Dispune de un frumos complex turistic de 20 de locuri de cazare pentru turiști, în căsuțe cu dotări de 3 stele: pat dublu, grup sanitar propriu, aer condiționat, televizor, cablu, mini-bar. Complexul dispune de restaurant și terasă rustică, unde turiștii pot servi masa sau pot lua gustări pescărești.

Transportul între stațiunea Mamaia și Insula Ovidiu se face cu 3 ambarcațiuni, Vaporașul „Ovidius” are dotări de 3 stele, iar cursele sale sunt programate la intervale de 2 ore cu minim 18 adulți. O călătorie durează aproximativ 20 de minute. De asemenea, vaporașul efectuează, la cerere, și plimbări de agrement. Vaporul este funcțional pe întreaga perioada a anului.

Ambarcațiunile Sabrina și Marina efectuează curse regulat la intervale de 30-50 minute cu minim 6 persoane.

Plecările vaporașului au loc de la debarcaderul din Stațiunea Mamaia, zona Tic-Tac, vis-a-vis de Cazino Mamaia.

Prețul biletelor este același indiferent de ambarcațiune, respectiv 25 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru copii 4-14 ani, dus-întors.

Traversările se fac zilnic între 11.30-22.00.

Casino constanta in Romania

Vizitează Constanța

Ia autobuzul de la Mamaia la Constanța și descoperă istoria orașului.

Constanța este al cincilea oraș, ca mărime, din România, având 300.000 de locuitori, așa ca vei găsi parcuri, restaurante, mall-uri și tot ceea ce presupune un oraș modern, dar și străzi pitorești și clădiri încărcate de legende și istorie.

Poți vizita:

Cazinoul Constanța – O clădire fantomatică, dar plină de istorie, care se încăpățânează parcă, să cedeze în lupta împotriva timpului. A fost odinioară la fel de maiestuos ca Monte Carlo, acum, spre bucuria tuturor, se află în plin proces de restaurare.

Acvariul – Este amplasat chiar în fața Cazinoului. Găzduiește o expoziție permanentă de floră și faună acvatică împărțită în 3 secțiuni: Marină, Dulcicola și Pești exotici.

Farul Genovez – Ridicat din piatra naturală, înalt de 16 m și cu forma octogonală, poartă acest nume în semn de respect pentru genovezi, care sunt considerați „stăpânitori ai mărilor”.

Delfinariul – Poate fi vizitat în orice perioadă a anului. Este o oază de bucurie pentru copii, care pot urmări spectacole cu delfini, pinguini și lei de mare.

Planetariul – Cerul înstelat proiectat pe bolta artificială te va cuceri imediat. În cadrul Observatorului Astronomic vei putea observa, prin telescop, corpuri cerești din Calea Lactee.

Edificiul roman cu mozaic – este situat în imediata vecinătate a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța și este unul dintre cele mai mari mozaicuri descoperite pe întreg teritoriu al fostului Imperiu Roman. Construcția Romană datează din sec. al IV-lea e.n., din timpul lui Constantin cel Mare și cuprinde 2000 m.p. de mozaic.

Marea Moschee Carol – redenumită ulterior Mahmud al II-lea a fost construită între anii 1919-1913, din inițiativa regelui Carol I. A fost proiectată de ing. Gogu Costantinescu și a fost ridicată sub îndrumarea arhitectului Victor Ștefanescu. Stilul este egipteano-bizantin cu elemente neo-românești. În interior, vei găsi un minunat covor oriental, lucrat de mâna, vechi de 200 de ani și care a fost proprietatea sultanului Abdul Hamid. A fost donație din partea statului Turciei. Dimensiunile sunt impresionante, 9m x 16m și o greutate de 496 kg. Un obiectiv foarte interesant care sigur te va impresiona.

Tot în Constanța veți găsi a doua cea mai îngustă stradă din România, după strada Sforii, din Brașov. Este vorba de stradela Vântului, care pornește din strada Mircea cel Bătrân, de lângă Biserica greacă Metamorfosis. Chiar dacă nu sunt multe case pe aceasta stradelă, unele dintre ele sunt bijuterii arhitectonice de excepție.

O altă bijuterie arhitecturală este clădirea Comandamentului Flotei Navale, construită între 1879-1881.

Acestea sunt câteva dintre locurile care pot fi puncte de interes într-un circuit de vizitare a orașului Constanța.

Vizitați Techirghiol pentru o zi „în nămol”

Techirghiol este un orășel de lângă Constanța situat la doar 30 de minute cu mașina, din Mamaia. Renumit pentru nămolul Sapropelic și apa sărată a lacului Techirghiol, orășelul este stațiune balneară cunoscută din anul 1899, iar tratamentele cu nămol și calitățile terapeutice al lacului au făcut ca Techirghiol să fie destinație de vacanță pentru intelectualii vremii, de-a lungul istoriei.

Cei care vin la Techirghiol pentru nămolul său spun că face minuni. Proba timpului a demonstrat că această bogăție poate vindeca o mare varietate de boli. Este un lucru cu adevărat unic de făcut când vizitezi Mamaia.

Danube Delta is one of the most incredible places to visit in Romania - full of fauna and incredible species of plants

Petrece o zi în Rezervația Biosferei Delta Dunării

Plecarea are loc dimineața, în jurul orei 09.00, din Mamaia, destinația fiind Murighiol. Pe parcursul călătoriei, ghidul va însufleți atmosfera cu povești interesante despre istoria locurilor străbătute. Odată ajuns la Murighiol, te vei îmbarca și vei începe o adevărată aventură în raiul Delta Dunării. Conducătorul ambarcațiunii, care va fi și ghidul tău, te va delecta cu poveștile locului, și te va purta prin zonele mirifice ale Deltei, unde vei admira nuferi albi sau galbeni, vei întâlni pelicani, egrete și alte vietăți ce sălășuiesc numai în aceste locuri. După câteva ore petrecute pe apă, vei poposi la pensiunea Laguna Albastră de 4 stele, unde te așteaptă o masă tradițională din pește. În zilele însorite, culorile deltei sunt mult amplificate în bătaia soarelui. Prețul acestei excursii este de: 199 Ron/adult; 169 Ron/copil 1-10 ani

Un moment de excepție pentru iubitorii de muzică îl reprezintă Festivalul Neversea care se desfășoară în fiecare an pe Neversea Beach din Constanța, în apropierea plajei Modern. Așadar, dacă ți-ai planificat sejurul la Mamaia, în prima parte a lunii iulie, poți fi unul dintre fericiții participanți la acest eveniment.

Cu atâtea activități distractive este ușor de înțeles de ce atât de mulți oameni vin să se relaxeze în Mamaia. Este încă o bijuterie ascunsă când vine vorba de turism internațional, dar câștigă rapid popularitate în străinătate. Supranumită Ibiza Europei de Est, aflată într-un amplu proces de transformare și dezvoltare, Mamaia renaște!

Cu apa Mării Negre mult mai caldă decât Mediterana, marea este ideală pentru înot și cu atât de multe facilități, are toate ingredientele pentru o vacanță perfectă.

Ce zici? Ești gata să vizitezi Mamaia? Am uitat ceva sau am dorit să adăugăm ceva la poveste? Anunțați-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.

Share this post
Cory from You Could Travel entering Senso-ji in Tokyo, Japan

Cory Varga – Cory is a published travel writer and award-winning photographer. She travels full time with her husband and is passionate about creating in-depth travel guides. Cory published her first book on Japanese customs and manners because she’s obsessed with everything Japan. She has visited hundreds of destinations and has lived in 7 different countries. Cory is multilingual and an alumna from The University of Manchester.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *