Ghid de Călătorie Căciulata

Despre Căciulata, cei mai mulți dintre noi, știm că împreună cu orașul Călimănești, formează stațiunea baleno-climaterică din județul Vâlcea, renumita Călimănești-Căciulata.

Aparent o stațiune dedicată doar celor care vor să urmeze diverse tratamente bazate pe apele minerale din zonă, în ultimii ani, stațiunea a devenit și o destinație turistică pentru toate categoriile de vârstă.

Zona este deosebită, iar cei care merg pentru prima data vor fi plăcut surprinși să descopere un colț de rai, situat pe malul Oltului, la poalele Masivului Cozia. Căciulata oferă tot ce iți poți dori de la un sejur la munte, și nu numai, izvoare termale, oportunități de drumeții pe trasee montane, vizitarea obiectivelor culturale, mountain bike, plimbare cu vaporașul pe Olt, excursii de o zi pentru a vedea diverse obiective cum ar fi Muzeul Satului de la Sibiu.

Dacă te întrebi când să vizitezi Călimănești – Căciulata, să știi că stațiunea este o destinație pe tot parcursul anului și fiecare anotimp are ceva incredibil de oferit. Cred că toamna este cea mai frumoasă perioadă din an, datorită frunzișului, pădurilor întinse colorate și acelor seri uluitoare cu ceață, petrecute pe terase cu vedere la râul Olt.

Iată ghidul complet pentru Căciulata ca să îți poți planifica, călătoria și să știi exact cum să te bucuri de vacanță.

Despre Călimănești – Căciulata

Călimănești-Căciulata este stațiunea balneoclimaterică din nord-estul județului Vâlcea. Se află pe un traseu tradițional care leagă regiunea Transilvaniei de capătul sudic al Văii Oltului, prin intermediul drumului european E81. Este situată la poalele masivului Cozia, din Carpații Meridionali, în depresiune, ceea ce face ca vremea să nu sufere variații mari de temperatură, cu veri răcoroase și ierni blânde.

Dovezile arheologice au relevat faptul că apele minerale și cele termale erau folosite de către populația daco-romana încă de pe vremea lui Hadrian (117 – 138 d. Hr.), la termele Arutela, iar prima mențiune documentară a localității este în anul 1388, din timpul lui Mircea cel Bătrân.

De-a lungul istoriei apele minerale din zonă au reprezentat un medicament magic pentru o mulțime de oameni, de la simpli localnici până la împărații Napoleon al III – lea și Franz-Joseph.

Tot în a doua jumătate a sec al — XIX – lea crește faima apelor minerale de la Călimănești — Căciulata, acestea începând să fie premiate internațional, în 1893 obținând medalia de aur la Bruxelles.

Tot aici, la Căciulata, se află minunata mânăstire Cozia, ctitoria lui Mircea cel Bătrân, martor neclintit al istoriei României, dar și loc de pelerinaj pentru mulți dintre români. Aici sunt înmormântați Mircea cel Bătrân și familia lui Mihai Viteazul.

Călimănești – Căciulata este cunoscut, în principal, ca un oraș balnear începând cu secolului al XX – lea, deoarece au fost construite multe hoteluri și unități de tratament.

Inaugurat în 1855, Pavilionul sau Hotel Central, cum este cunoscut astăzi, în 1911 este finalizat, iar acea construcție în stil elvețian devine simbolul stațiunii Călimănești — Căciulata. Urmează apoi construcția marilor hoteluri, iar exploatarea băilor devine cea mai însemnată activitate.

Clima blândă, poziția geografică, accesul facil la alte zone turistice, cum ar fi: Băile Olănești, stațiunea Voineasa, Transalpina, Sibiu, Rânca, Horezu, Peștera Muierilor, rezervațiile naturale din zonă, oferă posibilități de excursii de o zi și drumeții extrem de plăcute. Traseele montane sunt ușor accesibile, munții nu sunt foarte înalți și ca urmare, orice traseu parcurs este o ocazie minunată de plimbare într-un cadru natural extraordinar de frumos.

Caciulata in the Autumn Romania

Cum se ajunge la Călimănești – Căciulata

Călimănești – Căciulata se afla la doar 202 km distanța de capitală și există mai multe modalități de a ajunge în această stațiune. Indiferent cum vei hotărî să ajungi în zonă, există opțiuni foarte facile, deoarece există și conexiune feroviară, iar stațiunea este dezvoltată de-a lungul drumului european E81, care leagă Râmnicu Vâlcea, de Sibiu, pe frumoasa Vale a Oltului.

Cu mașina

Călimănești – Căciulata este la aproximativ 3 ore de mers cu mașina de București. Cel mai simplu mod de a ajunge la Căciulata este cu mașina. Drumul este foarte bine întreținut, cam aglomerat datorită TIR-urilor car, totuși, ocolesc stațiunea, pe varianta Jiblea, și cu câteva viraje „în ac de păr”, mai aproape de Căciulata.

Cu transportul public

O alternativă la mașina personală, este transportul de persoane, autocar sau microbuz, din București până la Călimănești — Căciulata, dar stațiunea este foarte bine conectată și cu alte orașe: Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Pitești, Craiova.

De la București la Călimănești circulă 13 autobuze cu plecare din stațiile Autogara Militari, Autogara Obor, Gara CFR București Nord, Autogara CDI (Ritmului), Terminal Memento Bus.

Puteți cumpăra biletele în ziua respectivă sau le puteți comanda online în avans.

O călătorie durează aproximativ 3 ore, iar prețul unei călătorie cu autocarul de la București la Călimănești este cuprins între 45 și 84 RON.

Ai putea lua un tren, dar nu există linie directă de la București la Călimănești – Căciulata, iar toată călătoria va dura 5-6 ore. Prin urmare, este recomandat să utilizați opțiunile de mai sus.

Tur privat

De asemenea, poți adăuga Călimănești – Căciulata și la itinerarul tău, ca parte a unui tur. În cadrul unui tur vei vedea Sinaia, Castelul Peleș, Brașov, Castelul Bran, Sighișoara, Sibiu, Călimănești. Plecare și întoarcere la București în grup mic (max 7 pers.).

Rezervă-ți turul aici.

beautiful hotel in the centre of Caciulata Romania

Unde să te cazezi în Căciulata

Vin ce în ce mai mulți turiști la Călimănești – Căciulata pentru izvoarele termale.

Mergeam la Căciulata cel puțin o dată pe an cu familia și încă îmi amintesc de distracția de a înota în piscina interioara, de a face drumeții în pădure și de a mă bucura de un tratament balnear relaxant. Căciulata s-a îmbunătățit semnificativ de atunci. Pe lângă piscina interioară, acum te poți bucura de parcul acvatic, precum și de diverse piscine cu apă termală, în aer liber, care te vor face să te simțiți extraordinar.

Există mai multe opțiuni hoteliere în Călimănești – Căciulata și recent s-au făcut multe investiții în zonă. Există și apartamente închiriate de gazde private.

Hotel IZVOARECăciulata

Hotelul oferă cazare cu un restaurant, bar, piscină în aer liber și parcare privată gratuită. Printre diferitele facilități oferite se numără o grădină, o zonă de plajă privată și o terasă. La cazare, oaspeții au la dispoziție recepție cu program non-stop, serviciu de transfer de la/la aeroport, room service și acces gratuit la internet WiFi în întreaga proprietate.

Unitățile de la hotel au TV cu ecran plat, aer condiționat și baie privată cu halate de baie. Toate camerele de la cazare sunt prevăzute cu lenjerie de pat și prosoape.

Micul dejun este continental sau tip bufet.
Prețuri de la 325 RON / noapte. Rezervă aici Hotel Izvoare.

Complex Turistic Casa Românească

Aici sunt disponibile piscine și băi. Băile Olănești se află la 10 km de acest hotel, Complexul Turistic Casa Românească are 2 saune, una uscată și una umedă, precum și 2 piscine, în interior și aer liber. Dispune de camere pentru nefumători, room service, parcare gratuită, WiFi gratuit inclus, disponibil în toate zonele, bar .

Restaurant care servește preparate din bucătăria tradițională.
Prețuri de la 425 RON / noapte. Rezervați Complex Turistic aici.

Yes Home

Aceasta este o unitate de cazare privată cu grădină, terasă și balcon. Este la doar 3,9 km de parcul acvatic Cozia, așa că dacă preferați să mergeți pe jos la izvoarele termale pe cont propriu pentru a economisi cazare, aceasta ar putea fi cazarea perfectă pentru tine. Apartamentul are zonă de relaxare, TV cu ecran plat și canale prin satelit, bucătărie utilată complet, cu frigider şi cuptor cu microunde, baie privată cu duș şi papuci, precum și patio cu vedere la oraș. Dotările includ un prăjitor de pâine, plită și aparat de cafea.

Întregul studio poate fi rezervat de la doar 200 RON / noapte. Rezervă acest studio aici.

Hotel Central

Hotelul Central, cu splendida sa arhitectură helvetică, se află în Călimănești, la câțiva pași de parcul acvatic Cozia. Oferă un restaurant și o piscină sezonieră, în aer liber. Dispune de terasă cu vedere la munți, restaurant, centru medical, unde, pentru costuri suplimentare, se poate beneficia de masaje și tratamente pentru mai multe afecțiuni medicale.

Toate camerele sunt dotate cu TV cu ecran plat, iar unele au vedere la piscină sau la râu. Printre facilitățile suplimentare se numără articole de toaletă gratuite şi uscător de păr.

În zonele publice este disponibil acces gratuit la internet WiFi.

Dacă ai o mașină, atunci mergi la o pensiune, în opinia mea, este o opțiune mult mai plăcută. Poți să încerci mâncare tradițională, să discuți și să primești câteva sfaturi de la gazdele prietenoase. Există o ofertă variată, iar pensiunile sunt foarte bine cotate.

A view of the hills and forests in Caciulata Romania

Lucruri de făcut în Călimănești – Căciulata

După cum am menționat anterior, există mai mult decât izvoarele termale. Deși, în principal, este o destinație balneară, cred că turismul pentru drumeție și relaxare a devenit o realitate pentru Călimănești – Căciulata. Datorită locației sale ai ocazia de a trăi experiențe unice în această zonă foarte frumoasă . Sejurul în timpul sezonului de toamnă este deosebit, frunzișul acoperă peisajul cu un covor galben ruginiu, iar soarele, la apus, îmbracă totul într-o lumină roșiatică, magică, inclusiv vârful Cozia, străjerul stațiunii, care capătă o strălucire aparte. Drumețiile pe trasee foarte accesibile, excursii de o zi, relaxare la piscină cu apa termală sau, pur și simplu, relaxarea pe o terasa într-un cadru de poveste, sunt câteva dintre minunatele posibilități de a te bucura din plin de un sejur la Călimănești — Căciulata. Nu rata o plimbare până la Hotel Central, bijuteria arhitectonică emblematica, a stațiunii.

Thermal springs with higher temperatures and high salinity

Bucură-te de piscinele termale

Relaxarea la una dintre piscinele cu apă termală poate fi una dintre opțiunile tale. Fie ca te hotărăști sa rezervi un hotel care are deja propriul spa sau vrei să petreci un moment reconfortant la o piscina termală sau la Aqua Park, Căciulata este cu siguranță locul potrivit. Înconjurat de copaci și munți, nu-mi pot imagina ceva mai relaxant de făcut decât să mă relaxez în izvoarele termale.

Iată opțiunile tale pentru spa:

Piscina Oltului – 2 piscine exterioare și 2 interioare cu apa termala, modernizate, situate în incinta bazei de tratament a Complexului Balnear

Piscina Cozia – Piscina interioara dotata cu facilități moderne de hidroterapie, jeturi de apa, jacuzzi. În timpul sezonului de vară, există tot felul de activități, inclusiv aqua-fit și activități pentru copii.

Piscina Hotel Central – Piscine interioare și exterioare cu ape termale, tobogane, facilități de hidroterapie, jeturi de apa și jacuzzi.

Popas Ștrand Termal – Piscina exterioara cu apa termala. Temperatura apei este de obicei între 28 ◦C — 37 ◦C. Salinitatea apei este de 13,1. Puteți rezerva un bilet de intrare pentru doar 30 ron de persoană sau puteți rezerva o cameră pentru două persoane care vă oferă acces la piscine pentru doar 130 RON pe noapte. Camerele sunt simple, așa că sunt ideale pentru călătorii cu buget redus.

Vizitează Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Cozia a fost ridicată de Mircea cel Bătrân în anul 1388. Mănăstirea adăpostește acum mormântul său, dar și pe cel al mamei lui Mihai Viteazul. Este un monument incredibil de artă națională medievală. Mănăstirea și-a luat numele de la cuvântul turcesc koz, care înseamnă nuc, astfel că la început purta numele de Mănăstirea Nucet. Aspectul bisericii a fost modificat sub Neagoe Basarab (1517), Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu (1707), care au adăugat o verandă, o fântână nouă, un paraclis și un turn de veghe. Unele dintre frescele originale sunt încă bine conservate. Puteți intra în mănăstire dacă doriți să o vizitați. Mănăstirea are și o grădină cu trandafiri care arată minunat și este perfectă pentru fotografie. Puteți găsi aici câteva suveniruri românești minunate.

manastirea cozia

Vizitează Mănăstirea Turnu

Situată pe malul est al Oltului, această frumoasă mănăstire se află chiar lângă traseul de drumeții. Opriți-vă pe drumul de întoarcere de la drumeție și discutați cu călugării, care sunt bucuroși să vă ghideze. La mănăstire se poate ajunge și cu mașina. Locul este liniștit și arată absolut minunat, mai ales dacă doriți să vă faceți ceva timp pentru a vă aduna gândurile. Locația este de vis, poți face poze superbe pe drumul spre mănăstire, pe care-l parcurgi pe malul Oltului, ieșind din stațiune, și trecând pește barajul Turnu. Lângă baraj, pe partea stângă a Oltului, vei găsi ruinele castrului roman Arutela.

Vizitează Mănăstirea Stânișoara

Aceasta este o mănăstire minunată, situată pe munte, la care se poate ajunge printr-un traseu de drumeții. Este situată pe malul de est al râului Olt, aproape de Cascada Gardului. În drum spre mănăstire, vei avea mai multe puncte de belvedere pentru a admira frumoșii munți împăduriți ai masivului Cozia. La mănăstire se poate ajunge și cu mașina, însă, datorită calității drumurilor, aș recomanda cu căldură drumețiile. Nu vei regreta.

Minunați-vă de Mănăstirea Frăsinei

Este singura din România ale cărei tradiții sunt similare celor de la Muntele Athos.

Ei bine, doamnelor, asta nu este pentru voi, mă tem. Legenda spune că există un blestem pentru orice femeie care intră în mănăstire. Există multe tradiții românești și rituri de trecere destul de neconvenționale. Frăsinei este singura mănăstire ortodoxă din România care nu permite intrarea femeilor. Este un loc destul de frumos, o oază de liniște în mijlocul naturii. Pragul acestui lăcaș a fost trecut de pelerini din întreaga lume, inclusiv de budiști veniți din China sau Japonia, dar accesul femeilor este interzis prin legământ, iar încălcarea sa atrage pedepsirea vinovatei.

Puteți citi și mai multe despre superstițiile românești.

Gorgeous hiking trails in National Park Cozia

Drumeție în Parcul Național Cozia

Parcul Național Cozia are o suprafață de peste 171 km și a fost declarat arie naturală protejată. Este o zonă muntoasă frumoasă cu flora și fauna specifică Carpaților Meridionali. Parcul Național Cozia este visul unui drumeții, deoarece poți descoperi nouă trasee de drumeții. Unele sunt scurte, în timp ce altele sunt intense și necesită un nivel bun de pregătire fizică. Dacă ești un adevărat iubitor de munte, Parcul Național Cozia îți oferă numeroase trasee turistice pe care poți sa le iei liniștit la pas, pentru ca munții nu sunt foarte înalți și sunt suficient de accesibili chiar și pentru cei mai puțin antrenați. Poți cere mai multe informații la recepția hotelului pentru oportunitățile de drumeții și să verifici întotdeauna vremea înainte de a pleca pe munte. Te poate surprinde cu schimbări bruște, la altitudine.

Drumeție la Cabana Valea Mărului

Pentru pasionații de drumeții, această cabană oferă cazare de noapte, astfel încât să se poată odihni înainte de a continua călătoria. Sunt 2 camere cu 6 paturi și o cameră cu 12 paturi. Există electricitate, dar, din păcate, nu există restaurant, așa că asigură-te că vei avea mâncare îndeajuns pe parcursul drumeției. Dispune de Bar, curent electric.

Se afla pe traseul de drumeții către Mănăstirea Stânișoara.

Drumeție la Cabana Cozia

Situată la 1573 de metri sus, pe munte, această cabană poate găzdui 50 de persoane. Are un restaurant și un bar. Camerele au 2-5 paturi în funcție de preferințe. Prețul per pat, pe noapte, este de aproximativ 40 RON/persoană. Poți fie să faci drumeție până la cabană, fie să ajungeți cu autoturismul.

Traseul durează aproximativ 4 ore și nu este foarte dificil.

caciulata romania autumn

Drumeție la Cascada Lotrișor

Situată pe Valea Lotrișor, la câțiva kilometri distanță de stațiunea Călimănești — Căciulata, spre Sibiu, ai sa vezi la un moment dat pe partea dreapta a șoselei un mic indicator pe care scrie “Cascada Lotrișor”. De aici, mai mergi, în stânga, vreo 2 km pe un drum forestier și ai să ajungi. Cascada are o cădere de 30 de metri, iar peisajul te va vrăji imediat.

Dacă urmezi traseul marcat cu banda albastra, vei ajunge la Poiana Târsa (1280 m). Traseul este ușor , durează în jur de 2-3 ore, depinde cât de mult te oprești sa admiri peisajul și să faci fotografii. Traseul pe care trebuie sa-l urmezi este Gura Lotrișorului — Valea Lotrișorului — Poiana Târsa.

Fotografiază ruinele romane de la Arutela

Dacă te interesează istoria, atunci o vizită rapidă la Arutela ar trebui să fie pe itinerarul tău. Arutela a fost un fort în provincia romană Dacia, situat pe Limes Alutanus. Datează din anul 138 și a fost ridicată de Surri sagittari( Arcașii Sirieni), din ordinul lui Titus Flavius ​​Constans. Ultimul artefact recuperat de la Arutela a fost o monedă emisă între anii 220-222 e.n.

arutela roman ruins in caciulata Romania

Distracție plăcută la Cozia Aqua Park

Deși acesta este un parc acvatic nou, personal prefer să evit aceste tipuri de atracții, deoarece îmi place mai degrabă o drumeție în natură și o baie într-un spa termal mai mic, lângă o pensiune de familie. Ca alternative, ai piscina termala exterioara din Casa Româneasca.

Cozia Aqua Park, are caracter permanent, deoarece este deschis tot timpul anului. Bazinele sunt umplute cu apa termala, la o temperatura ce oscilează intre 28 ◦C — 37 ◦C.

Parcul acvatic dispune de:– 11 Bazine interioare și exterioare;– Incinta încălzita;– 8 Tobogane exterioare și 2 interioare;– 1400 de șezlonguri;– Restaurant cu autoservire;

Facilități: Piscine interioare și exterioare dotate cu tobogane, instalații moderne de hidroterapie, jeturi de apă, jacuzzi.De asemenea, Cozia Aqua Park comunica cu Piscinele Oltul prin intermediul drumului de acces, situat de-a lungul falezei râului Olt.Așadar un loc magnific în care puteți avea parte atât de relaxare, cat și de agrement.

Fă un picnic

Din moment ce ești la munte, un picnic este o necesitate absolută. Desigur, va trebui să iei o pauză din drumeție și să te bucuri de o gustare, dar de ce să nu îți împachetezi câteva bunătăți pentru a admira natura frumoasă, a te bucura de liniște și a mânca mâncare bună. Acesta este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le făceam în familie când eram copil. Îți promit că nu vei fi dezamăgit. Ca întotdeauna, te rugăm să respecți împrejurimile și să nu lași gunoi în urmă.

Beautiful caciulata romania

Savurează o mâncare tradițională

Există mai multe restaurante tradiționale în jur și nu este nimic mai bun decât să comanzi mâncare românească, după o zi lungă de drumeții. Mâncarea tradițională românească este incredibilă și nu trebuie să ratezi mâncărurile reprezentative ale zonei. Dacă ești vegetarian sau vegan, nu vei fi dezamăgit. Dacă ești interesat să mănânci mâncare tradițională, comandă ciorba de burtă, servită cu smântână și ardei iute. Continuă cu cârnații de oaie, sau tochitură de carne sau încearcă sarmalele. Dacă ești vegetarian poți comanda salată de vinete sau brânză de vaci servită în interiorul unei roșii. Puteți avea „sarma” vegetariană, care este doar orez în varză murată (sarmale în foi de vita) Puteți alege oricând bulz la grătar (pane de cașcaval), salată de cartofi, supă de ciuperci sau ciuperci umplute.

Desigur, nu pot lipsi de le masă, delicioșii papanași cu dulceața de afine, căpșuni, etc.

Delicious Romanian Food Traditional sarmale

Căciulata este un loc excelent de vizitat pentru băile termale, precum și pentru pasionații de drumeții în aer liber. Este unul dintre locurile mele preferate de relaxare în România și văd motivul pentru care din ce în ce mai mulți turiști aleg Căciulata pentru călătoria lor.

Aflată în continuă dezvoltare, într-un cadru natural minunat, Călimănești — Căciulata oferă posibilități de sejur surprinzător de plăcute, dar și o bază de tratamente balneare cu efecte miraculoase asupra sănătății.

Este un dintre destinațiile de vacanță care poate să ofere toate oportunitățile pentru orice turist iubitor de natură și drumeție, liniște și relaxare, într-un cadru natural deosebit.

Sper că am reușit să îți trezesc interesul pentru Călimănești – Căciulata!

Spune-mi totul despre planurile tale în Călimănești – Căciulata în secțiunea de comentarii de mai jos.

Share this post
Cory from You Could Travel entering Senso-ji in Tokyo, Japan

Cory Varga – Cory is a published travel writer and award-winning photographer. She travels full time with her husband and is passionate about creating in-depth travel guides. Cory published her first book on Japanese customs and manners because she’s obsessed with everything Japan. She has visited hundreds of destinations and has lived in 7 different countries. Cory is multilingual and an alumna from The University of Manchester.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *